Presedintele Statelor Unite Barack Obama a apreciat luni ca zona euro nu se va dezagrega sub greutatea crizei datoriilor, dar ca in Europa raman de adoptat unele "masuri hotarate" in fata acestei amenintari, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Obama, care a facut aceste declaratii luni seara la New York in fata donatorilor Partidului Democrat pentru campania sa in vederea realegerii, a notat ca situatia economica din Statele Unite este in continuare precara si a avertizat cu privire la un climat nefavorabil in lunile urmatoare.

"Europa este in continuare o problema, iar multi oameni din aceasta incapere care fac afaceri in Europa inteleg acest lucru", a spus Obama, in fata unui numar de aproximativ 60 de persoane, inclusiv oficiali de pe Wall Street.

"In definitiv, eu nu cred ca europenii vor lasa (zona) euro sa se dezagrege. Dar va fi necesar sa ia masuri hotarate. Petrec enorm de mult timp incercand sa lucrez cu ei, iar (secretarul Trezoreriei) Tim Geithner petrece mult timp lucrand cu ei, pentru a face astfel incat ei sa recunoasca faptul ca cu cat mai repede vor adopta masuri decisive, cu atat mai repede ne va fi mai bine", a adaugat el.

Obama a explicat ceea ce intelege el prin "masuri hotarate" referindu-se la planul de relansare economica in valoare de aproape 800 de miliarde de dolari pe care l-a adoptat administratia sa primavara lui 2009.

"In pofida impopularitatii sale, (acest plan) arata ceea ce am evitat, (si anume) aceasta rana prin care sangele continua sa curga in mod cronic si care a fost o problema enorma nu doar pentru Europa, la ora actuala, ci pentru economia mondiala in ansamblu", a spus presedintele american.

Obama, candidat la un al doilea mandat de patru ani in alegerile prezidentiale de la 6 noiembrie, este afectat, potrivit sondajelor, de un pesimism din partea compatriotilor sai cu privire la problemele economice. Rata somajului, de 8,2%, ramane cu trei puncte procentuale mai ridicata decat inaintea crizei din 2008, iar Casa Alba nu se asteapta ca aceasta sa scada sub 7,9% pana la sfarsitul anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri