UE si-a exprimat regretul miercuri fata de confirmarea de catre Curtea de Casatie a condamnarii la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere a fostului premier Iulia Timosenko (foto), declarandu-se "profund dezamagita" ca aceasta decizie o impiedica sa participe la viitoarele alegeri, scrie Mediafax.

"Am luat nota cu regret de respingerea apelului" si "suntem profund dezamagiti de consecintele situatiei actuale", in care personalitati importante din cadrul opozitiei sunt "impiedicate sa se prezinte in alegerile parlamentare, in urma unor procese care nu au respectat normele internationale in materie de proceduri echitabile, transparente si independente", a subliniat Michael Mann, un purtator de cuvant UE insarcinat cu Afaceri Europene.

UE a indemnat "autoritatile ucrainene sa adopte masuri concrete pentru atacarea problemelor sistemice din cadrul sistemului judiciar" si "atacarea efectelor justitiei selective, inclusiv in cazul doameni Timosenko, al (fostului ministru de Interne, Iuri) Lutenko si al altora", a precizat Mann.

Acest caz a provocat o grava criza in relatiile dintre Kiev si Occident, care denunta motivatii de natura politica si reclama eliberarea opozantei, impiedicata sa se prezinte la alegerile legislative de la 28 octombrie.

La inceputul lui august, Comisia Electorala Centrala ucraineana a refuzat sa o inregistreze pe Iulia Timosenko pe prima pozitie a listei principalei aliante a opozitiei, refuz motivat prin evocarea cazierului judiciar al opozantei. Iuri Lutenko, un alt lider al opozitiei condamnat de catre justitia ucraineana, se afla pe pozitia a cincea a listei.