Dispersarea sangeroasa de catre armata si politie a manifestantilor pro-Morsi la Cairo si violentele care s-au propagat in toata tara au provocat, miercuri, moartea a 525 de persoane, dintre care 482 de civili, a anuntat joi un oficial din cadrul Ministerului Sanatatii, citat de AFP.
Un total de 3.572 de raniti au fost, de asemenea, inregistrati in toata tara, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii. Potrivit acestui bilant, aproximativ 200 de persoane au murit doar in pietele Rabaa al-Adawiya si Nahda din Cairo, care erau ocupate de aproximativ o luna si jumatate de sustinatorii presedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit si arestat de armata la 3 iulie, relateaza Mediafax.

Detaliind acest bilant pentru AFP, Khaled al-Khatib, seful serviciilor de urgenta egiptene, a precizat ca 202 persoane au murit doar in piata Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune ocupat de aproape o luna si jumatate de sustinatorii presedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit si arestat de armata la 3 iulie. Fratii Musulmani au anuntat 2.200 de morti si peste 10.000 de raniti.

Dupa ce violentele au cuprins rapid tot Egiptul, au fost impuse restrictii de circulatie pe timpul noptii in jumatate din tara si a fost decretata pentru o luna starea de urgenta, a carei ridicare fusese unul dintre succesele revoltei populare din 2011.

Niciun incident nu a fost semnalat pe parcursul noptii si traficul s-a reluat usor in cursul diminetii - departe insa de agitatia obisnuita pentru metropola egipteana -, dar Fratii Musulmani, influenta confrerie din care provine presedintele islamist demis Mohamed Morsi, au cerut continuarea mobilizarii, generand temeri privind noi violente.

Autoritatile interimare, instalate de armata dupa destituirea si arestarea lui Morsi la 3 iulie, au avertizat ca nu vor tolera nicio alta reuniune sau noi violente, dupa ce au salutat "marea retinere" de care a dat dovada politia.

Ca dovada a hotararii lor, imaginile aeriene au aratat satul de corturi al sustinatorilor lui Morsi din piata Rabaa al-Adawiya in flacari, o scena impresionanta si total inedita in capitala egipteana.

Joi dimineata, moscheea Rabaa, epicentrul contestarii si cartierul general al liderilor Fratilor Musulmani care nu au fost inca arestati de autoritati, a fost arsa in mare parte, a constatat un fotograf al AFP.

Interventia fortelor de ordine a generat indignare in intreaga lume, comunitatea internationala condamnand un "masacru" si un recurs "lamentabil" la forta.

In tara, unde egiptenii au iesit in masa pe strazi la sfarsitul lui iulie pentru a "oferi mandat" atotputernicei armate sa termine cu "terorismul", o referire la miile de manifestanti pro-Morsi care ocupau doua piete din Cairo de peste o luna si jumatate, mai multe figuri importante s-au desolidarizat de operatiunea sangeroasa.

Vicepresedintele Mohamed ElBaradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, care a garantat lovitura de forta a militarilor, a demisionat, afimand ca refuza sa "isi asume consecintele deciziei cu care el nu este de acord". Inaintea lui, imamul de la Al-Azhar, cea mai inalta autoritate a islamului sunnit, a condamnat violentele explicand ca nu stia de metodele pe care fortele de ordine intentionau sa le foloseasca.

Presa, in mare parte loiala armatei, saluta totusi, dupa modelul cotidianului guvernamental Al-Akhbar, "Sfarsitul cosmarului Fratilor Musulmani", cotidianul independent Al-Shorouk evocand "ultima batalie a Fratilor" alaturi de fotografii in care apareau manifestanti inarmati.

In strainatate, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa se reuneasca "rapid" pentru a discuta despre Egipt, criticand "ipocrizia" Occidentului in fata acestui "masacru foarte grav". La Paris, presedintele Francois Hollande l-a convocat pe ambasadorul egiptean, dupa ce a sesizat ONU, cu o zi inainte.

Ambasadorii egipteni au fost convocati, de asemenea, la Berlin si la Londra.

Un alt subiect de ingrijorare in strainatate este atacul din timpul violentelor de miercuri asupra mai multor biserici, militantii acuzand sustinatorii lui Morsi ca desfasoara "un razboi de represalii" impotriva coptilor, al caror patriarh a sustinut decizia armatei de a-l destitui pe Morsi, detinut in continuare intr-un loc secret.

Inaintea zilei de miercuri, violentele intre sustinatorii si contestatarii lui Morsi si fortele de ordine s-au soldat cu peste 250 de morti de la sfarsitul lui iunie, cand a inceput contestarea lui Morsi, ce a condus la destituirea sa, in principal manifestanti islamisti.

La o zi de la dispersare, autoritatile au anuntat ca inchid punctul de trecere catre Gaza, pe o durata nedeterminata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri