Oprirea partiala a activitatii statului federal american, dupa ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a inceput la 1 octombrie, va cauza intr-o prima perioada pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimarilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.
Chiar daca suma reprezinta doar o mica parte din economia americana, de 15.700 de miliarde de dolari, impactul zilnic al blocajului bugetar va deveni treptat mai puternic. Prelungirea acestei situatii afecteaza increderea si cheltuielile companiilor si populatiei, noteaza Mediafax.
Astfel, IHS estimeaza ca intreruperea partiala a activitatii statului pentru o saptamana va reduce cresterea anualizata a PIB de la 2,2% la 2% in trimestrul al patrulea. Un blocaj de 21 de zile, precum cel din 1995-1996, ar putea avea un impact in avansul PIB de 0,9-1,4 puncte procentuale, afirma Guy LeBas, analist la Janney Montgomery Scott, din Philadelphia.
"Cheltuielile guvernamentale acopera toate aspectele economiei, iar perturbarea acestora, mai mult decat pierderea directa a veniturilor, ameninta increderea investitorilor si companiilor in moduri care pot afecta serios cresterea economica", a declarat LeBas.
Guvernul federal al SUA a pus in aplicare, de la miezul noptii (07:00 ora Romaniei), prima oprire partiala a activitatii din ultimii 17 ani, dupa ce Partidul Republican, care controleaza Camrera Reprezentantilor, nu s-a putut pune de acord cu Partidul Democrat, majoritar in Senat, asupra unei legi care sa asigure statului fonduri de urgenta, pentru o perioada scurta de timp. Republicanii cer in schimbul asigurarii fiantarii modificarea unei legi in domeniul sanatatii adoptate in 2010.
Ingirjorarea ca o oprire partiala a activitatii statului va influenta negativ economia a cauzat declinul cotatiilor pe bursa din SUA, in timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie pe zece ani s-a situat la minimul a sapte saptamani.
Indicele S&P 500 a inchis in declin cu 0,6%, cele mai mari scaderi fiind inregistrate de companiile din domeniile bunuri de consum, financiar, pretrol si gaze.
O blocare partiala a activitatii ar incetini initial cresterea economica, intrucat productia pierduta in urma trimiterii acestora in concedii este scazuta din PIB. Economistii estimeaza ca intre 800.000 si 1 milion din cei peste 2 milioane de angajati ai statului vor intra fortat in concediu.
Daca oprirea activitatii se prelungeste, va incepe sa afecteze mult mai puternic increderea consumatorilor si companiilor, considera economistii. In SUA, consumul reprezinta 70% din economie.
Bank of America Merrill estimeaza ca un blocaj bugetar de doua saptamani ar limita cu 0,5 puncte procentuale cresterea economica, in timp ce o prelungire pe intreaga perioada a lunii octombrie ar avea un impact negativ de 2 puncte procentuale in avansul PIB.
Congresul si Casa Alba se vor confrunta si in privinta cresterii plafonului de indatorare a tarii. Trezoreria americana a anuntat ca nu va mai putea imprumuta bani dupa 17 octombrie, daca limita nu este extinsa. Secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat ca esecul unei cresteri a plafonului de indatorare ar risca intrarea SUA in incapacitate de plata, cu efect "catastrofic".
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: