Criticat puternic si in final ingropat de guvern, proiectul pilot a avut doua camionete care circulau prin mai multe cartiere din Londra cu o populatie straina puternica in timpul verii. Un panou gigant a fost postat pe aceste vehicule cerandu-le imigrantilor clandestini sa paraseasca tara, scrie Mediafax.

"In Marea Britanie in mod ilegal? Intorceti-va acasa sau riscati sa fiti arestati", transmitea afisul ce arata o pereche de catuse si le cerea imigrantilor clandestini sa trimita un mesaj text cu "HOME" (casa) la un numar de telefon.
Rezultatul, Ministerul de Interne a primit in total 1.561 de mesaje, dintre care 1.034 s-au dovedit a fi false, conform raportului.

In final, 11 persoane au parasit tara in urma unei campanii care a costat 9.740 de lire (11.300 de euro) si a provocat reactii dure chiar si in cadrul guvernului, ministrul liberal-democrat al Comertului Vince Cable denuntand o initiativa "stupida si jignitoare".

Citeste si:

Guvernul britanic, "deloc convins de rezultate" a anuntat saptamanile trecute ca renunta sa recurga la o astfel de campanie la scara nationala.

"Campania a fost o eroare de judecata rusinoasa din partea Theresei May", ministrul de Interne, a declarat deputata laburista Yvette Cooper.

Secretarul de Stat pentru Imigrare, Mark Harper, a aparat bilantul guvernului, declarand ca cei 60 de imigranti ilegali care au plecat - inclusiv cei care au fost incurajati de aceleasi afise publicate in presa - vor permite contribuabililor sa economiseasca 830.000 de lire (968.000 de euro), in conditiile in care fiecare expulzare costa aproximativ 15.000 de lire (17.500 de euro).