Banca americana JPMorgan vrea un sistem de plati similar cu bitcoin

Banca americana JPMorgan Chase a aplicat in SUA pentru obtinerea unui patent pentru un sistem de plati similar in anumite privinte cu moneda digitala bitcoin, potrivit cotidianului Financial Times, citat de Mediafax.

La fel ca bitcoin, sistemul JPMorgan ar permite utilizatorilor sa efectueze plati electronice anonime pe internet, fara sa fi nevoiti sa-si dezvaluie numele, numarul contului sau sa plateasca comisioane, arata documentle depuse pentru obtinerea patentului.

Cererea JPMorgan pune in lumina cursa dintre marile banci, operatorii de carduri si companii precum Google, Apple si PayPal, toate dornice sa obtina un profit cat mai mare pe piata in expansiune a serviciilor de plati online. Companiile active in mod traditional in sectorul financiar trebuie sa concureze cu monede virtuale, pe care unele persoane le considera sisteme alternative de plata viabile, capabile sa rivalizeze in viitor marile banci si companii de carduri.

JPMorgan afirma in aplicatia pentru patent - depusa in 1999 dar actualizata recent - ca noile sisteme de plata vor concura cardurile ca principala modalitate de efectuare a tranzactiilor online. Unii considera, insa, ca banca vrea sa obtina patent pentru tehnologii de plata care imprumuta din caracteristicile bitcoin, pana in prezent cea mai cunoscuta moneda digitala.

Pretul bitcoin a crescut puternic in acest an, la peste 1.200 de dolari, dar inregistreaza o volatilitate foarte puternica. Sistemul JPMorgan prevede crearea de "bani virtuali" care vor fi pastrati intr-un portofel online, asemanator cu fisierele utilizate pentru bitcoin.

Citeste si:
Peste 2.400 de morţi în 24 de ore în SUA, cel mai ridicat bilanţ în...
Coronavirus: Peste 2.400 de...

Metoda bancii vizeaza, de asemenea, infiintarea unui registru public al tranzactiilor realizate utilizand aceasta tehnologie - caracteristica din nou similara bitcoin. Criticii bitcoin au subliniat ca actiunea JPMorgan scoate in evidenta vulnerabilitatile monedei digitale in fata imitatorilor. Au aparut deja noi monede digitale, care incearca sa imbunatateasca aspecte ale bitcoin percepute ca deficitare.

O persoana informata asupra patentului original al JPMorgan a declarat ca banca a introdus prima data ideea platilor anonime in 2003, iar acest aspect a continuat sa fie discutat intern in cadrul bancii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri