Interesul pentru Bitcoin a explodat in Romania in luna mai, atunci cand moneda virtuala si-a dublat cotatia, de la 1.320 dolari, la aproximativ 2.736 dolari. Ca urmare, numarul cautarilor termenului “Bitcoin” a ajuns in acea luna sa depaseasca pentru prima data cautarile pentru “credite”, potrivit datelor Google Trends. Tot in acea luna Bitcoin a reusit sa depaseasca in mod clar si cautarile termenului “actiuni”, care in continuare trezesc un interes mult mai mic utilizatorilor comparativ cu moneda virtuala.

Pe plan international, cautarile in Google ale expresiei “Buy Bitcoin” (“Cumpara Bitcoin”) au depasit recent cautarile pentru “Buy Gold” (“Cumpara Aur”). Interesul pentru aur a scazut in ultima perioada, dupa ce temerile privind iesirea Marii Britanii din UE si protestele din Catalunia nu au reusit sa faca suficient de multi investitori sa caute un refugiu financiar.

Cum se impart criticii si sustinatorii Bitcoin

Cresterea de peste sapte ori a Bitcoin de anul acesta a inmultit atat sustinatorii valutei virtuale, cat si criticii, nume mari din industria financiara exprimandu-si recent punctul de vedere cu privire la evolutia viitoare.

Pro Bitcoin

  • Supranumit si “Bitcoin Jesus”, Roger Ver este unul dintre primii investitori in Bitcoin si, evident, unul dintre cei mai mari sustinatori ai monedei. “Singurul mod in care Bitcoin poate sa fie blocat este sa oprim internetul si sa il tinem oprit”, a declarat acesta intr-un interviu acordat Bloomberg.
  • Guvernele din anumite tari au inceput sa sustina Bitcoin. Cea mai importanta piata de tranzactii futures din Argentina ia in considerare oferirea serviciilor catre investitori in valute virtuale. De asemenea, guvernatorul Bancii Nationale a Turciei, Murat Cetinkaya, a declarat ca valutele virtuale contribuie la stabilitate financiara daca sunt bine concepute.
  • Ronnie Moas, unul dintre cei mai cunoscuti analisti din piata de actiuni americana, si-a marit tinta de pret pentru Bitcoin, estimand ca moneda va ajunge la 11.000 dolari in 2018 si la 50.000 de dolari in 2027 – o estimare pe care o descrie ca fiind “conservatoare”.

Contra Bitcoin

  • Severin Cabannes, director general adjunct Societe Generale (proprietarul BRD), s-a alaturat recent listei de critici ai Bitcoin, declarand ca moneda “este astazi o bula foarte evidenta”.
  • Si CEO-ul Credit Suisse, Tidjane Thiam, a mentionat recent ca speculatiile cu Bitcoin reprezinta “definitia propriu-zisa a unei bule”. “Singurul motiv pentru a cumpara sau a vinde astazi Bitcoin este acela de a face bani, asemenea speculatii rareori avand un final fericit”, a declarat Tidjane.
  • Cel mai dur punct de vedere exprimat de seful unei mari banci ii apartine lui Jamie Dimon – CEO JPMorgan Chase & Co. In cadrul unei conferinte, acesta a lansat un atac virulent la adresa Bitcoin, declarand ca cei care cumpara aceasta valuta sunt prosti. De urmarit intreaga reactie a acestuia in clipul de mai jos.

Sursa foto: Shutterstock