62% dintre investitorii de retail la nivel mondial dețin în prezent sau intenționează să dețină în viitor acțiuni legate de IA
● Investitorii mai tineri au cel mai mare apetit, 43% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au expunere la acțiuni de IA
● Investitorii sunt predispuși să-și crească expunerea la sectoare precum tehnologie, servicii financiare și criptoactive

Mai mult de un sfert dintre (27%) investitorii individuali la nivel global dețin în prezent în portofoliul lor de investiții acțiuni legate de inteligența artificială (IA), potrivit datelor din cel mai recent studiu Retail Investor Beat (RIB) al platformei de tranzacționare și investiții eToro.

În cadrul studiului realizat pe 10.000 de investitori individuali din 13 țări, investitorii au fost întrebați despre expunerea lor la companii care dezvoltă sau investesc masiv în IA. În timp ce un sfert dintre aceștia (inclusiv 26% dintre români) dețin în prezent astfel de acțiuni, alți 35% au declarat că intenționează să investească în viitor în companii de inteligență artificială, iar 30% au spus că nu sunt interesați. Românii par și mai entuziasmați de IA, cu aproape 50% dintre respondenti declarându-și intenția de a achiziționa acțiuni de IA în viitor, în timp ce doar 18% au declarat că nu sunt interesați.

Investitorii mai tineri au cel mai mare apetit pentru acest sector în creștere rapidă, 43% dintre ei având în prezent expunere la acțiuni legate de inteligența artificială, comparativ cu 34% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, 28% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani și 11% pentru investitorii cu vârste de peste 55 de ani.

La nivel mondial, investitorii individuali din SUA (32%) și din Republica Cehă (33%) sunt pe primul loc în ceea ce privește investițiile în acțiuni legate de inteligența artificială, față de doar 20% dintre australieni, cel mai mic procent dintre toate țările analizate. Investitorii români (26%) sunt la egalitate cu colegii lor din Italia, Olanda și Norvegia.

De asemenea, investitorii individuali continuă să folosească tehnologia IA ca instrument ajutător în strategia lor de investiții, 12% dintre aceștia folosind în prezent instrumente precum ChatGPT pentru a decide în ce să investească. În prezent, 14% dintre investitorii români au declarat că folosesc un instrument de tip IA, dar procentul este mai mic decât cel de 19% afișat în trimestrul al treilea. La nivel global, încă o dată, cei mai tineri investitori sunt cei care adoptă cel mai mult aceste mijloace, unul din cinci (20%) dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani utilizând instrumente de inteligență artificială, față de doar 3% dintre cei cu vârste de peste 55 de ani. Dintre tinerii investitori români, 21% folosesc IA, în scădere accentuată față de cei 31% de acum trei luni, dar în continuare tinerii sunt lideri între categoriile de vârstă. Doar 7% dintre investitorii mai în vârstă, de peste 55 de ani, folosesc acest tip de instrumente, procentul lor menținându-se stabil în ultima jumătate de an.

Comentând aceste date, Ben Laidler, Global Markets Strategist la eToro, a declarat: "Acțiunile de inteligență artificială au fost giganții performanței din 2023, conducând la renașterea sectorului tehnologic și propulsând S&P 500 în teritoriul pieței bull (de creștere). Anul trecut, pe vremea aceasta, mulți dintre noi începeau să se familiarizeze cu potențialul uriaș oferit de noile tehnologii generative de inteligență artificială, în urma lansării ChatGPT, iar investitorii individuali au acceptat-o rapid în ultimele 12 luni.

Tendințele legate de IA au ajutat ca NVIDIA și Meta să aibă cele mai bune performanțe ale acțiunilor S&P 500 de anul trecut, prețul acțiunilor lor triplându-se. Deși este puțin probabil să vedem o repetare a performanțelor din partea copiiilor minune ai AI în aceeași măsură și în 2024, beneficiile adoptării rapide a tehnologiei se extind pe piața bursieră și în economie, pe măsură ce se trece rapid de la hype la realitate."

Investitorii au fost, de asemenea, întrebați care sunt sectoarele și clasele de active cărora le vor acorda cel mai probabil prioritate în lunile următoare. La nivel global, criptoactivele au condus detașat, în urma recentei reveniri a pieței, 15% dintre aceștia fiind cei mai predispuși să își majoreze investițiile în cripto, urmate de activele în numerar, cum ar fi conturile de economii (13%) și acțiunile naționale (12%).

Dintre sectoare, cel de tehnologie conduce clasamentul, 14% dintre respondenți declarând că cel mai probabil își vor crește investițiile în această industrie. Acesta a fost urmat de serviciile financiare (11%) și de sectorul imobiliar, sănătate și energie (toate 9%).

Criptoactivele sunt clasa de active în care cei mai mulți investitori români (22%) doresc, de asemenea, să-și mărească deținerile. Este cel mai mare procent de investitori după polonezi (26%) din întregul sondaj. Criptoactivele sunt urmate în preferințele românilor de activele în numerar și de acțiunile străine (13%), precum și de acțiunile naționale (10%). În ceea ce privește creșterile deținerilor pe sectoare, investitorii români preferă tehnologia (15%), urmată de energie, imobiliare (14%) și servicii financiare (13%).

Bogdan Maioreanu, analist de piață, a declarat: "Investitorii individuali administrează un portofoliu echilibrat având atât active riscante cât și unele mai conservatoare, format din poziții majore în sectorul tehnologiei și din active cripto, alături de alocări mai conservatoare de numerar.

Iarna cripto s-a terminat, existând un nou nivel de interes pentru această clasă de active din partea unor investitori, cu catalizatori precum viitorul halving al Bitcoin, care se așteaptă să aibă un impact pozitiv în 2024. Între timp, sectorul de tehnologie rămâne favoritul investitorilor individuali, după ce anul trecut a înregistrat randamente de top pe piață. O mulțime de alți investitori dețin, de asemenea, niveluri ridicate de lichidități, având ceva ”muniție” pentru investiții mai riscante pe măsură ce ratele dobânzilor scad și incertitudinile de pe piața bursieră se atenuează în cursul anului 2024."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri