Platile in bitcoin realizate la magazinele din Romania care accepta acest tip de plata sunt in scadere, reiese din cifrele oferite wall-street.ro de catre procesatorul de plati electronice NETOPIA Payments.

Anul trecut, 50 de comercianti online proveniti din diverse industrii, printre care PC Garage, Kartela, Evomag, Vola sau Floria, au procesat tranzactii cu bitcoin prin intermediul NETOPIA Payments.

“La nivelul anului 2019 s-au inregistrat aproximativ 3.000 de tranzactii platite cu bitcoin, cu o valoare totala de circa 2.900.000 de lei, mai putine comparativ cu anul 2018 cand s-au inregistrat circa 4.000 de tranzactii, in valoare de 5.400.000 de lei. Interesanta este scaderea valorii totale a tranzactiilor, mult mai accelerata proportional decat numarul acestora, cauzata si de fluctuatiile semnificative a valorii criptomonedelor in ultimul an”, precizeaza Antonio Eram, CEO si fondator NETOPIA Payments, pentru wall-street.ro.

Reprezentantul NETOPIA se asteapta ca anul acesta, luand in considerare trendul descendent, dar si impozitarea impusa recent de ANAF pe veniturile din transferurile de criptomonede, ca volumul platilor in criptomonede va ramane la nivelul inregistrat in 2019 sau chiar va scadea.

“Daca la toate acestea adaugam si reticienta sistemului bancar din Romania in a accepta criptomonedele ca mijloc de plata, obtinem un efect clar descurajator cu privire la evolutia platilor in criptomonede in tara noastra. Pe de alta parte, o alta cauza poate fi si dorinta celor care au investit in criptomonede de a decide sa le pastreze pentru a urmari evolutia valorii acestora pe termen mediu si lung”, adauga Antonio Eram.

Noua varianta a declaratiei unice, prin intermediul careia cei care tranzactioneaza bitcoin sau alte criptomonede trebuie sa isi declare veniturile obtinute din aceste activitati, a fost publicata in Monitorul Oficial la finalul lunii ianuarie, una dintre principalele modificari fiind chiar includerea unei sectiuni dedicate criptomonedelor. Conform precizarilor facute de catre ministrul demis al Finantelor din Guvernul PNL, Florin Citu, termenul de depunere a declaratiei unice a fost extins de la 15 martie la 25 mai.

ANAF a precizat pentru wall-street.ro ca impozitul pe venit pentru tranzactiile cu criptomonede se calculeaza de catre contribuabil asupra castigului din transferul de moneda virtuala, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei, iar castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 de lei.

Bitcoin, criptomoneda cu cea mai mare valoare a pietei, care ajunge in momentul redactarii acestei stiri la peste 175 de miliarde de dolari, conform coinmarketcap, a inceput anul la o valoare pe unitate situata in jurul a 7.000 de dolari. A urmat apoi un parcus bun pentru activul digital, starnind din nou reactii in randul investitorilor dupa o crestere de peste 31%, ce a facut ca o unitate sa fie tranzactionata cu putin peste 10.000 de dolari pe anumite platforme in prima saptamana a lunii februarie.

Sursa foto: Alexander Kirch / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri