Tara pe care americanii o urasc cel mai mult

Americanilor nu le place Arabia Saudita. Aceasta este concluzia unui studiu potrivit caruia 57% dintre americani au opinii nefavorabile fata de arabi, mai ales ca Arabia Saudita spera ca SUA sa aiba o interventie militara impotriva regimului sirian condus de Bashar al-Assad.

Dincolo de aceste inconveniente in relatiile diplomatice intre cele doua state, americanii au un motiv mult mai personal pentru a uri Arabia Saudita: atentantele de la 11 septembrie 2001, care nu doar ca au incarcat istoria cu un eveniment care nu are nicio sansa sa dispara din constiinta mondiala, dar odata cu acestea unii dintre americani si-au pierdut rudele pentru totdeauna. Iar atentatele au fost gestionate in mare parte de teroristi sauditi, mai ales ca principalul finantator a fost Osama bin Laden, un milionar de origine saudita.

In acelasi timp, americanii sunt suparati ca o mare parte din petrolul din SUA provine din Arabia Saudita. "Este absurd ca inca depindem de petrolul din Orientul Mijlociu", rasuna titlul unui articol in Business Insider, in 2012. "Faptul ca suntem legati de petrolul din Orientul Mijlociu este o rusine nationala", a completat autorul articolului.

Nici China (55% nefavorabil) nu este tinuta departe de aceasta parere. Americanii se tem ca competitorul geopolitic si economic al multor state va inlocui SUA ca cea mai mare putere a lumii. Si fata de Rusia americanii sunt putin ingaduitori (54% nefavorabil), mai ales ca relatiile dintre Rusia si SUA au fost cam reci, dupa ce statul condus de Vladimir Putin a decis sa-i ofere azil politic spionului NSA, Edwards Snowden. Americanilor isi urasc si vecinii din Mexic ( 52% nefavorabil).

In schimb, Canada este placuta de 81% din americani. In preferintele lor urmeaza Marea Britanie (79%), Japonia (70%), Germania (67%), Brazilia si Israel (61%), Franta (59%) si India (46%), potrivit unui studiu realizat intre 30 octombrie si 6 noiembrie 2013, al Pew Research Center.

Citeste si:
Majoritatea americanilor, solidari cu protestele. Reacția lui...
Majoritatea americanilor sunt...

Impresiile americanilor fata de alte tari sunt influentate de preferintele politice, arata studiul realizat. De exemplu, 74% din partizanii republicanilor au o opinie favorabila fata de Israel comparativ cu democratii, in randul carora impresia favorabila scade la 55%. In schimb, democratilor le plac mai mult China, Mexic si Franta decat republicanilor. Impresiile negative sunt influentate si de neintelegerile care apar in politica externa a SUA, cum ar fi cele dintre Washington si Paris asupra razboiului din Irak.

Foto (dreapta): King Abdullah Bin Abd al-Aziz, regele Arabiei Saudite


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri