Presedintele francez François Hollande a anuntat, pentru AFP, incetarea relatiei cu Valérie Trierweiler, dupa doua saptamani de la dezvaluirea relatiei sale amoroase cu actrita Julie Gayet.

Precizand ca vorbeste in nume personal si nu ca sef de stat, fiind vorba despre "viata (sa) privata", François Hollande a declarat "anunt ca am incheiat viata comuna pe care o impartaseam cu Valérie Trierweiler", scrie Mediafax.

Presedintele francez s-a angajat la 14 ianuarie, intr-o conferinta de presa semestriala, sa clarifice situatia cuplului, dupa dezvaluirea de catre revista Closer, pe 10 ianuarie, a relatiei sale cu actrita in varsta de 41 de ani.

Hollande a promis sa faca acest lucru inaintea vizitei oficiale in Statele Unite, pe 11 februarie, la invitatia cuplului prezidential american Barack si Michelle Obama.

Valérie Trierweiler, in varsta de 48 de ani, care a fost spitalizata timp de opt zile, dupa o zi de la dezvaluirile revistei Closer, a fost externata sambata trecuta si s-a instalat la resedinta prezidentiala de la Lanterne, langa Versailles.

Ea urmeaza sa plece in India duminica, pentru a sustine ONG-ul "Action contre la faim". Ea este asteptata la Mumbai luni dimineata.

Cine este Valérie Trierweiler

Valérie Trierweiler, de care François Hollande s-a despartit in mod oficial sambata, in urma dezvaluirii unei relatii, s-a aflat dintotdeauna in dificultate, in Franta, in rolul de fosta Prima Doamna, in pofida eforturilor pe care le-a depus pentru a-si imbunatati imaginea, relateaza AFP.

Acest anunt puncteaza, in Franta, o lunga secventa melodramatica, in care se succed fotografii ale presedintelui, in varsta de 59 de ani, care merge, cu o casca pe cap, pe un scuter, la o intalnire cu actrita Julie Gayet, in varsta de 41 de ani, o spitalizare de urgenta, timp de opt zile, a lui Valérie Trierweiler, in varsta de 48 de ani, si o presa avida sa cunoasca viitorul cuplului prezidential.

Dupa spitalizare, partenera presedintelui a fost condusa direct - pentru o perioada de convalescenta - la o resedinta prezidentiala din apropiere de Palatul Versailles, langa Paris. Ea urmeaza sa plece duminica la Mumbai, pentru a sustine ONG-ul "Action contre la faim". Este o calatorie platita de catre sponsori ai organizatiei nonguvernamentale si nu de catre presedintie, a precizat ea.

Valérie Trierweiler nu a vorbit in public de la dezvaluirea, pe 10 ianuarie, a relatiei presedintelui de catre revista Closer. Insa le-a multumit sustinatorilor, printr-un mesaj postat pe Twitter, in ziua externarii.

Printre ei se afla si Bernardette Chirac, in varsta de 80 de ani, care a fost nevoita sa faca fata, la Palatul Elysée, numeroaselor idile atribuite sotului sau, fostul presedinte Jacques Chirac (1995-2007). Pozitia partenerei presedintelui "este destul de dificila", a comentat ea in urma cu cateva zile.

La instalarea la Palatul Elysée, in mai 2012, Valérie Trierweiler isi revendica libertatea de exprimare, considerand logic sa-si pastreze un post de jurnalista la un saptamanal popular, Paris-Match.

In Franta, rolul de Prima Doamna nu este reglementat, in pofida faptului ca aceasta dispune de un Cabinet si mijloace financiare.

"Am o personalitate, nu pot sa fiu ingradita", afirma in aprilie 2012 aceasta femeie eleganta, adepta a unui stil clasic. "Nu sunt o papusa de portelan", declara ea, alta data, pentru cotidianul britanic The Times.

Criticii i-au reprosat ca a sustinut in mod deschis, printr-un mesaj postat pe Twitter, in timpul alegerilor legislative din iunie 2012, un contracandidat socialist al lui Ségolène Royal, fosta partenera a lui François Hollande si mama celor patru copii ai acestuia.

Gestul i-a fost taxat in Franta, iar personalitatea sa, perceputa ca aroganta - un deputat de origine romana de dreapta i-a spus Rottweiler -, i-a adus ostilitatea unui numar de francezi.

Dupa dezvaluirea revistei Closer, unii deputati din opozitie au fost pur si simplu virulenti. "Este normal sa ramana la (Palatul) Elysée, pe cheltuiala contribuabililor, daca presedintele are alte relatii? Oare cine este, in prezent, Prima Doamna a Frantei?", ataca Daniel Fasquelle (UMP, opozitie).

- Ambasadoarea unei fundatii umanitare

Valérie Trierweiler si François Hollande, care traiau impreuna din 2005, nu erau casatoriti, o situatie fara precedent in Republica a V-a pentru o Prima Doamna. Insa acest lucru nu a impiedicat-o sa participe la activitati oficiale ale partenerului sau, calatorii in strainatate sau ceremonii la Paris. Ultima aparitie alaturi de presedinte a avut loc pe 8 ianuarie, cu ocazia unei traditii privind personalul presedintiei.

Dupa o perioada initiala dificila la Palatul Elysée, a ales sa actioneze astfel incat sa se vorbeasca mai putin despre ea si a optat pentru o atitudine mai conforma noii pozitii. Incepand din septembrie 2012, este ambasadoare a Fundatiei de binefacere France Libertés.

Nascuta la 16 ianuarie 1965 la Angers, in vestul Frantei, Valérie Massonneau, a cincea intr-o familie cu sase copii, si-a petrecut copilaria intr-un cartier popular.

Cu un tata invalid si o mama plasatoare la un patinoar pentru a rotunji veniturile familiei, Valérie absolva Stiinte Politice la Sorbona.

La Paris-Match il cunoaste pe barbatul caruia-i poarta numele, Denis Trierweiler - cu care
are trei fii -, un colaborator al revistei si traducator al unor filosofi germani.

Devine cunoscuta in octombrie 2010. "Valérie este femeia vietii mele", afirma, la acea data, pentru revista Gala, François Hollande, pe atunci fost prim-secretar al Partidului Socialist (PS), care traversa o perioada dificila.

In 2005, Valérie Trierweiler se lanseaza, cu o emisiune de interviuri politice, la un post francez de televiziune. In 2012, reia aceasta experienta in domeniul televiziunii, realizand interviuri cu personalitati din lumea culturii, intrerupta destul de rapid, odata cu alegerea lui François Hollande in functia de presedinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri