[LIVE-VIDEO] Cele trei mari motive care au reaprins protestele din Ucraina

Intreaga planeta este acum cu ochii pe Ucraina, unde cuvantul „protest” pare usor naiv, mai ales ca protestatari au transformat scandarile in ciocniri violente care au dus astazi la moartea a 25 de oameni. Protestele, incepute spre sfarsitul lui noiembrie, dupa ce presedintele Viktor Ianukovici a refuzat sa semneze acordul cu UE, au ajuns sa cutremure Ucraina din trei mari motive enuntate de Washington Post.

1. Mii de protestatari au marsaluit spre cladirea Parlamentului pentru un vot care sa reduca puterile presedintelui

In Parlamentul Ucrainei, membri ai partidului de opozitie au incercat marti sa obtina voturi pentru revenirea la Constitutia din 2004, ceea ce presupune reducerea puterilor lui Ianukovici. Vechea constitutie, care a facut presedintia un pic mai slaba si parlamentul un pic mai puternic, a fost abrogata in 2010, la scurt timp dupa ce Vicktor Ianukovici a preluat mandatul.

Protestatarii sprijina, in mare parte, revenirea la vechea constitutie. Astfel, 20.000 de oameni au marsaluit, marti, pe o distanta de peste 1,6 km, din Piata Independetei, unde protestatarii se adunasera si in noiembrie, catre Parlament. Fortele de securitate au incercat sa-i opreasca, insa toata aceasta incercare s-a transformat ieri in violente si astazi in 25 de decese.

2. Ianukovici sau cel care vrea sa "tarasca" Ucraina mai aproape de Rusia

Apropierea de Rusia este o mare nemultumire pentru demonstranti, inca din noiembrie. Ei vad in Viktor Ianukovici dorinta de a aduce tara mai aproape de Rusia si, astfel, simbolic Ucraina se indeparteaza de Europa.

Aproximativ o treime din populatia Ucrainei vorbeste rusa ca limba materna, inclusiv Ianukovici. Celelalte doua treimi, care vorbesc ucraineana, prefera ca tara lor sa fie mai aproape economic si politic de Europa decat de Moscova.

Citeste si:
Rusia acuză SUA că vrea să instige la o revoluție în Republica Moldova
Rusia acuză SUA că vrea să...

Guvernul Ianukovici a inmuiat represiunea protestatarilor: o lege draconica care limiteaza drepturile de exprimare si de adunare a fost in mare parte abrogata, iar luni o amnistie pentru protestatari a intrat in vigoare, drept rasplata ca protestatarii au evacuat cladiri guvernamentale.

Ucraina inca accepta bani de la Rusia pentru a-si salva economia, ceea ce in opinia publica leaga puternic cele doua tari.

Luni, Moscova a anuntat ca va acorda un nou ajutor de doar miliarde de dolari pentru Ucraina, ceea ce face parte din cele aproximativ 15 miliarde de dolari promise ca ajutor. Iar aceasta nu este decat o reamintire a faptului ca Ianukovici se apropie tot mai mult de Vladimir Putin.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a intalnit luni cu liderii opozitiei ucrainene in Berlin. Nu a fost stabilit nimic importa, dar a fost unul dintre multele semne ca opozitia se uita spre Vest, in timp ce guvernul trage spre Est.

Citeste si:
Klaus Iohannis critica ingerintele Rusiei in Ucraina si Siria
Klaus Iohannis critica...

3. Problemele de baza care duc la proteste sunt inca acolo

Politica din Ucraina a fost mult timp impartita in doua in datele demografice ale tarii. Ce se intampla acum este rezultatul acestei divizari, care nu a fost niciodata cu adevarat impacata, mai ales ca o parte din ucraineni vor apropierea de UE, iar o parte il sustin pe Ianukovici.

De la proclamarea Independentei pana in prezent, despre fiecare guvern ucrainean se credea ca reprezinta o "parte" din populatie.

Astazi, Ucraina este inca impartita demografic, guvernul este inca tulburat de coruptie, iar economia este inca intr-o stare proasta, ceea ce creeaza dependenta de alte tari. Atata timp cat aceste lucruri exista, nelinistea publica nu poate decat sa continue.

Protestele din Ucraina au explodat impinse de la spate si de declaratiile presedintelui. Ianukovici a sustinut ca Acordul de asociere cu Uniunea Europeana punea in pericol in special sectorul agricol si industria constructoare de masini din Ucraina, situatie ce ar fi fost “extrem de periculoasa” pentru tara sa. Aceasta declaratie a inflamat cei 20.000 de protestari care isi doresc sa devina cetateni UE si care in noiembrie au aparut cu pancarte cu mesajul "Iubesc UE". La aproape trei luni insa, ciocnirile dintre protestatari si fortele de securitate au dus la moartea a 25 de oameni.

Citeste si:
COVID-19: Numărul deceselor a depășit 200.000 în UE și statele...
COVID-19: Numărul deceselor a...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri