"Cei doi (lideri politici) sunt de acord asupra faptului ca Ucraina are nevoie, rapid, de un guvern in masura sa actioneze si ca integritatea sa teritoriala sa fie pastrata", a anuntat Cancelaria germana intr-un comunicat.

Ei au subliniat totodata ca stabilitatea Ucrainei este "in interesul lor comun, indiferent ca este vorba despre planul politic sau economic".
Convorbirea lui Merkel si Putin are loc in contextul in care tara vecina Rusiei se confrunta cu tulburari politice, soldate cu destituirea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte sambata.

Berlinul a jucat un rol important in incercarile de solutionare a crizei care a afectat tara timp de trei luni, prin interventia ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care s-a aflat la Kiev, joi si vineri, impreuna cu omologii sai polonez Radoslaw Sikorski si francez Laurent Fabius, cu scopul de a negocia un acord intre Guvern si opozitie.

Anterior, Merkel a vorbit la telefon cu opozanta ucraineana Iulia Timosenko, eliberata sambata, dupa doi ani si jumatate de inchisoare.
Ea i-a cerut sa se "angajeze in favoarea unitatii tarii si sa se adreseze si persoanelor din estul tarii", in mod traditional proruse, in contextul in care vestul este mai nationalist.

Citeste si:

Presedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timosenko, a fost ales de catre deputati, cu o majoritate larga, in functia de presedinte interimar al tarii.

Insa ingrijorarile cu privire la aceasta tara, cu 46 de milioane de locuitori, continua sa fie puternice in strainatate. Ucraina pare foarte divizata intre estul rusofon si rusofil, majoritar, si vestul nationalist si ucrainofon, si pare ca se afla pe marginea prapastiei falimentului financiar.

Rusia a denuntat sambata, prin ministrul de Externe Serghei Lavrov, atitudinea opozitiei ucrainene si a avertizat cu privire la o criza a suveranitatii Ucrainei.

Sursa foto: Mediafaxfoto