Parlamentul Ucrainei a aprobat joi crearea unei Garzi Nationale din care ar putea sa faca parte pana la 60.000 de persoane, in contextul in care noua putere ucraineana se teme de patrunderea armatei ruse pe teritoriul de est al tarii, relateaza AFP.

Proiectul de lege a fost aprobat de catre toti cei 262 de parlamentari prezenti si nu a existat niciun vot impotriva, noteaza Mediafax.

Autoritatile ucrainene au anuntat ca acest corp, plasat in subordinea Ministerului de Interne, va fi alcatuit cu prioritate din voluntari provenind din "grupuri de autoaparare" care s-au format in Piata Independentei (Maidan), un simbol al opozitiei fata de fostul regim al lui Viktor Ianukovici.

Corpul va fi insarcinat cu asigurarea securitatii interne, cea a frontierelor si cu lupta impotriva terorismului.

Moscova a autorizat un zbor ucrainean de observare

Rusia a autorizat Ucraina sa efectueze un zbor de observare in spatiul sau aerian, pentru a se asigura ca nu au loc manevre militare ale fortelor ruse care sa ameninte securitatea Ucrainei, a declarat miercuri adjunctul ministrului rus al Apararii Anatoli Antonov, citat de Itar-Tass.

Citeste si:
Rusia anunta un nou pas catre "suprematia mondiala"
Rusia anunta un nou pas catre...

Ucraina a adresat marti Ministerului rus al Apararii o solicitare de "survolare de observare exceptionala a teritoriului Federatiei Ruse", a declarat Antonov pentru agentia rusa. "Este prima data cand este adresata o asemenea solicitare in cadrul Tratatului Cer Deschis, de la semnarea lui in 1992", a precizat el.

"Si, desi nu avem nicio obligatie sa acceptam un survol ucrainean, am luat decizia sa autorizam o echipa de observatori sa efectueze un asemenea zbor", a declarat oficialul rus. "Speram ca vecinii nostri vor fi convinsi de faptul ca fortele ruse nu efectueaza la frontiera nicio activitate care sa ameninte securitatea Ucrainei", a adaugat el.

Armata ucraineana nu va interveni in Peninsula Crimeea, aflata sub controlul fortelor ruse, pentru a evita sa lase decoperita frontiera de est cu Rusia, a declarat marti pentru AFP presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov. "Nu putem sa ne angajam intr-o operatiune militara in Crimeea, pentru ca am lasa fara garnizoane frontiera de est, Ucraina nu va mai fi protejata, militarii rusi conteaza pe acest lucru", a apreciat Turcinov.

Citeste si:
Rusia a cerut SUA sa nu publice convorbirile dintre Putin si Trump
Rusia: Serghei Lavrov a cerut...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si