Un armistitiu de 12 ore intre Israel si Hamas a intrat in vigoare sambata, la ora locala 8.00 (8.00, ora Romaniei), in Fasia Gaza, unde aproape 880 de palestinieni au fost omorati de catre israelieni de la inceputul ofensivei, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Miscarea islamista palestiniana Hamas si armata israeliana au anuntat acest armistitiu limitat dupa esecul secretarului de Stat american John Kerry, vineri, la Cairo, de a obtine un armistitiu pe o perioada mai lunga intre beligeranti.

In noaptea de vineri spre sambata, un oficial din cadrul Hamas, la putere in Fasia Gaza, a declarat pentru AFP ca miscarea a acceptat sa respecte aceasta "pauza", dupa 18 zile de conflict, in care au fost ucisi, de asemenea, 37 de militari israelieni. Un pic mai tarziu, armata israeliana a confirmat ca va respecta si ea armistitiul, avertizand in acelasi timp ca va riposta in cazul unor atacuri asupra militarilor sau civililor israelieni. Totodata, eforturile diplomatice continua. La Paris urmeaza sa aiba loc sambata, incepand de la ora locala 11.00 (12.00, ora Romaniei), o reuniune internationala asupra situatiei, la care participa ministri de Externe din principalele tari implicate.

In afara de Kerry, care a sosit la Paris in noaptea de vineri spre sambata, la reuniune urmeaza sa participe sefii diplomatiilor francez, britanic, german, italian, din Qatar, Turcia si UE. "Cadrul fundamental" al unui armistitiu pe termen lung a fost stabilit, a dat asigurari vineri seara secretarul de Stat american, evocand puncte de "terminologie" ramase de "reglat".

Citeste si:
Washingtonul sustine "dreptul" Israelului la "autoaparare"
Tiruri de rachete:...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cel putin 120 de palestinieni, ucisi duminica in Fasia Gaza