Militarii americani iau in considerare oportunitatea de a oferi Ucrainei informatii de care dispun, cu scopul de a-i permite sa tinteasca mai bine rachetele pe care le detin separatistii prorusi, au anuntat luni mai multi oficiali americani, potrivit AFP.

Aceasta optiune ramane, pentru moment, o optiune de lucru, unii temandu-se ca Washingtonul ar putea sa toarne gaz pe foc si sa provoace o escaladare a conflictului dintre Kiev si separatistii prorusi sustinuti de Moscova.
"Aceasta optiune face parte din discutii", a anuntat un oficial din domeniul Apararii, care a solicitat protectia anonimatului, informeaza Mediafax.

"Este vorba despre cel mai bun mijloc de a-i ajuta pe ucraineni", a subliniat el, recunoscaand ca acest lucru prezinta anumite riscuri. The New York Times (NYT) a dezvaluit ca Pentagonul si diverse servicii americane de informatii studiaza posibilitatea de a le furniza ucrainenilor informatii mai precise si in timp real care sa le permita sa atace baterii de rachete de tip sol-aer aflate in posesia rebelilor prorusi. Cu o astfel de baterie a fost distrus zborul MH17. Aceasta este totodata cauza pentru care Kievul nu-si poate fructifica superioritatea aeriana, in contextul in care separatistii nu detin avioane.

Casa Alba nu a discutat inca aceasta problema, iar alt oficial de rang inalt de la Pentagon a insistat asupra riscurilor pe care acest scenariu le implica, putand sa determine Rusia sa se implice si mai mult decat a facut-o pana acum in acest conflict.

"Nu putem furniza suficient echipament militar pentru a contracara influenta Rusiei", a declarat oficialul de la Pentagon pentru AFP. "De asemenea, exista riscul ca, cu cat noi furnizam mai mult echipament ucrainenilor, cu atat rusii sa joace un rol" mai important in conflict. Potrivit Statelor Unite, rusii concentreaza trupe si material la frontiera cu Ucraina si le furnizeaza rebelilor armament in mod continuu.

Citeste si:
Seful Pentagonului: NATO nu isi poate permite state "parazite"
Mark Esper, seful...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Barcelona: Noi ciocniri violente intre separatisti si politie
Setari Cookie-uri