Putin a decretat interzicerea importurilor de carne, peste, legume, branzeturi si alte produse lactate din Statele Unite, Uniunea Europeana, Norvegia, Canada si Australia, incepand de joi, 7 august, cerand ca acestea sa fie inlocuite cu produse autohtone. Masura se aplica tarilor care au aplicat sanctiuni Rusiei, in urma anexarii Crimeei, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

"Este o situatie extrem de dificila pentru piata restaurantelor, 50% dintre ingrediente fiind importate. Interdictia va majora preturile pana la gasirea unor furnizori alternativi", a declarat Elena Mazur, purtator de cuvant al Rosinter Restaurants Holding.

Rusia a importat anul trecut alimente si produse agricole in valoare de 43 de miliarde de dolari, potrivit datelor guvernamentale. Produsele interzise au reprezentat circa 25 de miliarde de dolari din acest total, conform Capital Economics.

Citeste si:

Unele produse greu de inlocuit, precum sunca spaniola, branza italiana Grana Padano si rosiile uscate la soare vor disparea din meniuri sau se vor gasi cu greutate, potrivit Rosinter, singurul operator rus listat la bursa, care reuneste 370 de restaurante.

Preturile mai mari ar putea determina scaderea numarului de clienti, iar restaurantele vor avea nevoie de creativitate maxima pentru a se adapta, a spus Mazur.

Clientii vor manca mai multe produse alimentare autohtone, cum ar fi blini, o clatita traditionala.