Partea cea mai dificila a conflictului cu insurgentii separatisti prorusi a trecut, crede presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, la cinci zile dupa memorandumul semnat la Minsk intre Kiev si rebeli, potrivit Mediafax.

"Nu am niciun dubiu asupra faptului ca partea principala, cea mai periculoasa, a razboiului deja a trecut, gratie eroismului militarilor ucraineni", a declarat Porosenko, citat de AFP. Pentru prima data de la inceperea confruntarilor armate in aprilie, niciun militar sau civil nu au fost ucisi in ultimele 24 de ore. Bilantul conflictului, in cinci luni, este estimat la 3.200 de morti. Porosenko a exprimat convingerea ca planul de pace va functiona, in pofida refuzului insurgentilor de a a accepta ofertele politice ale Administratiei prooccidentale de la Kiev.

Parlamentul de la Kiev a aprobat saptamana trecuta initiativa presedintelui Porosenko de a conferi "un statut special", care sa garanteze autonomie sporita regiunilor proruse, unde alegeri ar urma sa fie organizate in decembrie. Insa liderii separatisti prorusi au respins propunerea, intentionand sa organizeze alegeri pe 2 noiembrie. "Ucraina a suferit prea mult in tabara socialista pentru a permite ridicarea unei noi Cortine de fier la frontiera estica", a subliniat Porosenko. "De aceea, frontiera estica a Ucrainei este cel mai avansat avanpost al luptei pentru o Europa unita", a insistat liderul prooccidental de la Kiev.

Sursa foto: Flickr/Public Affairs Office Fort Wainwright