Davai! Rusii ieftinesc vodca, pentru combaterea comertului de contrabanda

Rusia a decis sa ieftineasca vodca incepand cu luna februarie, dupa ce consumatorii s-au reorientat catre bauturile de contrabanda ca reactie la campania guvernamentala pentru combatarea alcoolismului prin cresterea preturilor.

Autoritatea de reglementare a pietei bauturilor alcoolice din Rusia a anuntat ca pretul minim de retail pentru o jumatate de litru de vodca va scadea in februarie cu 16%, la 185 ruble (3,24 dolari), transmite Bloomberg. "Este o masura evident populista, in contextul in care Rusia intra intr-o perioada de criza care ar putea dura cativa ani. Vodca din Rusia este deja cea mai scumpa din lume raportat la veniturile consumatorilor, iar salariile sunt in scadere", a spus Vadim Drobiz, presedintele firmei de cercetare de piata Ciffra, conform Mediafax.

Pretul minim pentru o jumatate de litru de vodca a crescut in 2014 cu circa 30% fata de anul trecut, la 220 ruble. Presedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat saptamana trecuta ca pretul ridicat al bauturilor spirtoase a dus la cresterea comertului de contrabanda, punand in dificultate planul guvernului de a combate alcoolismul. De altfel, acesta a fost si motivul principal pentru care autoritatile de la Moscova au abandonat anul acesta un proiect privind cresterea taxei pentru bauturile spirtoase. Comertul ilegal a acoperit anul trecut 55% din vanzarile totale de vodca in Rusia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri