Yanis Varoufakis a lucrat ca economist in cadrul companiei americane de software Valve Corporation, dezvoltatorul platformei Steam si al unor jocuri precum Counter-Strike, Dota 2 sau Half-Life. Grecul este omul care s-a aflat in spatele dezvoltarii Steam Market, o piata digitala unde jucatorii fac tranzactii cu obiecte virtuale.

Piata reprezinta un urias succes pentru Valve, generand venituri de zeci de milioane de dolari in fiecare an. In vara lui 2014, compania americana a avut incasari de peste 37 mil. dolari doar de pe urma jocului gratuit Dota 2, dupa ce ultilizatorii au cumparat zeci de mii de compendiums (un fel de almanah digital) cu ocazia desfasurarii turneului mondial “The International 2014”. Turneul a avut premii de 10,9 mil. dolari. Pentru comparatie, turnelul de tenis Roland Garros a fost dotat cu premii de 11,5 mil. euro in 2014, la categoria barbati.

Daca aveti mai mult timp la dispozitie, va recomandam un interviu audio interesant cu Yanis Varoufakis despre Valve si economia digitala realizat de Econtalk.org.

Citeste si:

Dupa experienta de la Valve, Yanis Varoufakis va avea avea acum de infruntat o provocare mult mai dificila: scoaterea Greciei din criza economica. Economistul face parte din guvernul de extrema stanga condus de Alexis Tsipras, care doreste restructurare a datoriei suverane a Greciei. Datoriile statului elen reprezinta 177% din PIB si se ridica la 312 mld. euro.

Yanis Varoufakis s-a nascut in 1961 si a obtinut un doctorat in economie in Marea Britanie, la Universitatea Essex. In 2010, Varoufakis a publicat, impreuna cu alti economisti, articolul “O modesta propunere”, prin care sugera o serie de masuri care sa ajute Europa sa iasa din criza. Grecul a predat la Universitatea din Atena, dar si la cea din Austin, Texas.

Foto: Mediafax