Coreea de Nord foloseste aceeasi ora oficiala ca rivalele sale Coreea de Sud si Japonia, cu noua ore inainte de ora solara medie a meridianului Greenwich (Greenwich Mean Time, GMT). Trecerea la "ora Phenianului" va avea loc pe 15 august, odata cu revenirea la ora oficiala din Penisnula Coreea de dinainte de dominatia japoneza, scrie Mediafax.

"Nemernicii de imperialisti japonezi au comis crime de neiertat, ca privarea Coreei de ora sa, calcand in picioare fara mila acest pamant cu o istorie si o cultura vechi de 5.000 de ani in urmarirea politicii nemaiintalnite de distrugere a natiunii coreene", scrie KCNA.

Coreea a folosit meridianul de 127 de grade si 30 de minute est - longitudinea despre care KCNA afirma ca urmeaza sa fie folosita pentru stabilirea noii ore oficiale - atunci cand a introdus pentru prima data conceptul de ora oficiala, in 1908. Japonia a ocupat Peninsula Coreea din 1910 si pana in 1945. Japonia a instituit in 2012, prin decret imperial, ora Coreei la 135 de grade longitudine est, folosita in prezent.