Exploatatia de la Jazal era inchisa, iar confruntari continuau la est de Homs, cu victime de ambele parti, a anuntat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul in Marea Britanie, fara sa precizeze cand a fost cucerit campul si fara sa ofere alte detalii, scrie Mediafax.

Armata siriana a anuntat ca a respins un atac in regiunea respectiva, dar nu a mentionat campul de la Jazal si nici nu a spus cat mai controleaza din infrastructura energetica a tarii. Ea a precizat ca a ucis 25 de luptatori, inclusiv jihadisti care nu erau sirieni. "Regimul a pierdut ultimul camp petrolier din Siria", a anuntat Observatorul, care monitorizeaza violentele prin intermediul unei retele de surse aflate pe teren.

Potrivit unor comentarii postate pe retele de socializare, confruntarile armate s-au intensificat in ultimele doua-trei zile, iar jihadisti ar fi preluat controlul asupra campului petrolifer duminica. Campul de la Jazal, de talie mijlocie, se afla la nord-vest de orasul antic Palmira, cucerit de jihadisti, in apropiere de principalele zacaminte de gaze naturale din Siria si de instalatii de extractie in valoare de milioane de dolari.

Armata, care lupta sa reia controlul asupra orasului si regiunii, cucerite de jihadisti in mai, a reusit sa securizeze perimetrul campului petrolifer in iunie. Observatorul a mai anuntat ca 16 militanti, inclusiv cinci jihadisti straini, au fost ucisi in atacuri aeriene pe care coalitia impotriva Statului Islamic le-a efectuat in zona orasului Rakka, proclamat "capitala califatului". Insurgenti islamisti au bombardat centrul Damascului, omorand cel putin o persoana si ranind alte cateva zeci, potrivit televiziunii de stat.

Sursa foto: Islamic State/ Shutterstock