Autoritatea Aeronautica Civila, citata de Unimedia, a confirmat marti seara ca elicopterul de tip Mi-17-IV, apartinand companiei moldovene Valan, a aterizat fortat in timp ce efectua o cursa Mazari-Sharif (OAMS) – Camp Shaheen – Maymene la aproximativ 25 de kilometri nord de Maymene.

La bordul elicopterului se aflau trei membri ai echipajului si 18 pasageri, a anuntat Autoritatea, citata de portal, precizand ca nu detine alte informatii. Potrivit Unimedia, motivele care i-au determinat pe piloti sa aterizeze erau necunoscute. Trei persoane au murit, iar 16 au fost luate prizoniere.

Contactati de Unimedia, reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze. Ministerul moldovean de Externe a dat instructiuni Misiunii permanente a Republicii Moldova la ONU sa obtina de la Misiunea ONU de Mentinerea Pacii in Afganistan informatii despre cei trei cetateni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat, a anuntat intr-un mesaj postat pe Facebook Ana Taban, o purtatoare de cuvant a ministerului, potrivit Unimedia.

Elicopterul moldovean capturat de talibani in Afganistan nu lucra pentru ONU

Totodata, elicopterul moldovean nu lucra pentru Misiunea ONU de Asistenta in Afganistan (UNAMA), a declarat marti Farhan Hak, un adjunct al unui purtator de cuvant al ONU, pentru agentia rusa Tass.

Citeste si:

Potrivit site-ului agentiei Tass, postul moldovean Publika anunta, citandu-l pe ministrul moldovean de Interne in exercitiu Oleg Balan, ca luptatori talibani au luat ostatici trei membri ai echipajului si 18 pasageri din elicopterul moldovean, in provincia Faryab.

Postul moldovean anunta ca un elicopter de tip Mi-8, apartinand firmei moldovene Valan International Cargo Charter, ar fi participat la o operatiune ONU de mentinerea pacii in Afganistan. Elicopterul a fost capturat pe teritoriul provinciei Faryab, aflate sub controlul talibanilor.

UNAMA nu este o misiune de mentinerea pacii, ci este autorizata sa sustina autoritatile afgane in procesul national de reconciliere, sa monitorizeze situatia drepturilor omului in tara si sa coordoneze efortul umanitar.

Sursa foto: Shutterstock