Nu mai putin de 7.000 de muncitori isi vor pierde viata pana la primul fluier care va deschide meciul inaugural al Cupei Mondiale de Fotbal din 2022, desfasurat in Qatar, arata o statistica a ITUC (International Trade Union Conferderation).

Unul dintre reprezentantii ITUC a tinut sa critice autoritatile din Qatar ca urmare a faptului ca acestea refuza sa faca public numarul real al muncitorilor imigranti care isi pierd viata in statul din Orientul Mijlociu.

„Analizand datele din ultimii trei ani, rapoartele sugereaza ca un numar de aproximativ 4.000 de muncitori si-ar putea pierde viata pana in 2022, lucru care este mult subestimat, asta in conditiile in care un numar de aproximativ 2.800 de pacienti trec zilnic pragul spitalelor de urgenta din Qatar, in crestere cu 20% de la un an la altul”, a declarat Sharan Burrow, secretar general in cadrul ITUC.

Autoritatile din Qatar estimeaza ca numai costul pentru realizarea infrastructurii pentru Cupa Mondiala din 2022 se va ridica la circa 220 de miliarde de dolari, in ciuda faptului ca muncitorii care lucreaza la stadionul Khalifa ajung sa castige chiar si numai 1,5 dolari pe ora.

„Se estimeaza ca peste 40% din top 250 de contractori de proiecte de constructii participa la lucrari in Qatar. Legislatia in ceea ce priveste muncitorii este extrem de dificila pentru muncitori, oferind posibilitatea angajatorului sa isi imprumute angajatii catre alt angajator fara semnatura angajatului pentru un an de zile”, au mai aratat reprezentantii ITUC.

Citeste si:
[FOTO] Equilibrium, noua "poarta" a hub-ului de birouri din Floreasca
GALERIE FOTO In vizita pe...

Potrivit expertilor din domeniul sanatatii si securitatii in munca, la fiecare 15 secunde un muncitor moare ca urmare a unui accident la locul de munca sau a unei boli profesionale,

De asemenea, potrivit statisticilor, la fiecare 15 secunde, 160 de muncitori sufera un accident de munca.

In acest context, gestionarea accidentelor si a bolilor profesionale, precum si a sigurantei si sanatatii la locul de munca, devine esentiala pentru asigurarea dreptului la un mediu de lucru sigur si sanatos.

4.000 de romani sufera anual un accident de munca

La nivelul tarii noastre, conform statisticilor furnizate de Inspectia Muncii, situatia cu privire la numarul accidentelor de munca in anul 2014 arata ca s-a inregistrat o usoara imbunatatire fata de 2013. "Numarul total al accidentelor de munca a fost 4.201 in 2013 si 3.962 in 2014. Numarul total al persoanelor care au suferit accidente din care a rezultat incapacitate temporara de munca a scazut de la 3.903 in 2013 la 3.728 in anul 2014”, conform unui comunicat de presa al CNS „Cartel Alfa”.

Citeste si:
Locuri de munca: se cauta muncitori necalificati, soferi sau lacatusi
Locuri de munca, in...

Potrivit acestuia, numarul persoanelor accidentante mortal a scazut in 2014, cand s-au inregistrat 234 cazuri comparativ cu 298 in 2013.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
O noua lege simpifica autorizarea executarii lucrarilor de constructii