Votul britanicilor va avea consecinte politice, economice, diplomatice si in domeniul apararii, potrivit News.ro.

EBA a fost infiintata in 2011, ca reactie la criza financiara globala, si functioneaza ca o autoritate de reglementare pan-europeana, redactand si aplicand reglementarile bancare la nivelul spatiului comunitar.

”Daca britanicii vor decide sa plece din UE, va trebui sa ne mutam in alta capitala europeana”, a spus Enria, intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt am Sonntag

EBA lucreaza in prezent la un cadru legal unic la nivelul UE, pentru asigurarea unor conditii egale pentru toate bancile prezente pe piata financiara europeana.

Citeste si:

”Aceasta activitate trebuie sa fie finalizata indiferent de rezultatul referendumului. Trebuie sa ne asiguram ca nu exista reguli diferite intre tarile din zona euro si tarile din afara acesteia”, a aratat seful EBA. Enria a apreciat ca sectorul bancar european este mai stabil decat era in urma cu cinci ani, dar ca este inca nevoie de consolidare.

”Daca te uiti la bilanturile contabile ale bancilor, poti sa te intrebi daca un nivel atat de scazut al profitabilitatii si o rentabilitate atat de scazuta a investitiilor sunt sustenabile pe termen lung”, a spus Enria.

El a adaugat ca bancile trebuie sa accelereze eforturile pentru reducerea ponderii creditelor neperformante si schimbarea culturii interne de afaceri, pentru a evita noi scandaluri si amenzi.

In opinia sa, progresele limitate facute de banci in aceste doua domenii reprezinta motivul pentru care Banca Centrala Europeana nu reuseste sa stimuleze creditarea si sa genereze crestere, in pofida programului de suplimentare a lichiditatilor prin achizitia de obligatiuni.

Sursa foto: Iakov Kalinin/Shutterstock.com