Premierul ungar sustine ca NATO joaca un rol foarte important in regiune, fiind capabil sa garanteze pacea in Europa, insa considera ca este nevoie si de o armata comuna europeana pentru intarirea stabilitatii si sigurantei, scrie News.ro.

”In continuare NATO este un lucru de care avem nevoie si trebuie sa fim membri activi in NATO, este clar. Marea Britanie sau Regatul Unit, a cincea economie de importanta globala, o forta si o putere nucleara, a iesit din structurile europene, deci eu cred ca din acest motiv trebuie sa ne gandim foarte serios la crearea unei armate comune in spatiul comunitar si avem nevoie de o armata adevarata, unde sa avem un singur limbaj comun, in care se dau instructiuni intr-o singura limba, sa se inteleaga toata lumea, sa nu fie doar o armata de forma, ci sa aiba si fond acea structura militara comuna europeana, de care zic eu ca avem nevoie”, a spus Orban.

El a mai afirmat ca statele membre UE trebuie sa se gandeasca la modalitatea prin care vor modifica bugetele lor, astfel incat sa aloce fonduri mai mari in domeniul militar.

”E clar ca trebuie sa ne gandim serios la schimbarea mentalitatii noastre, avem nevoie de dezvoltare si de cercetare in domeniul militar, avem nevoie de sporirea cheltuielilor in toate statele membre, toti impreuna trebuie sa facem acest lucru si sa dea domnul sa nu fie nevoie, intr-o situatie reala, de utilizarea acestei forte comune”, a declarat Orban.

In opinia premierului ungar, statele de la Visegrad - Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria - ar putea constitui o forta militara comuna. ”Trebuie sa avem acest curaj si armatele celor patru state trebuie sa aiba aplicatii comune. Asta nu ar trebui sa insemne ca dorim sa facem concurenta armatei comune a statelor europene”, a mai spus el.

Citeste si:

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a primit, sambata, de la primarul statiunii Baile Tusnad, Albert Tibor, o paine secuiasca de zece kilograme, o sticla de doi litri cu lichior din plante facut la Sumuleu Ciuc, dar si doua cani din ceramica de Corund, pe care scrie ”Tusnad Furdo” (Baile Tusnad). Viktor Orban a primit painea, lichiorul si cele doua cani la urcarea pe scena amplasata in centrul campusului Universitatii de Vara ”Bálványos”, unde a sustinut un discurs in cadrul dezbaterii cu tema ”Acasa in Europa!”

La dezbaterea de la Universitatea de Vara ”Bálványos” au participat mii de persoane, intre care seful Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si cel al CJ Harghita, Borboly Csaba, dar si primari din mai multe localitati din cele doua judete, printre acestia si primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad. De asemenea, au participat reprezentanti ai Ambasadei Ungariei de la Bucuresti, dar si consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Sursa foto: Cylonphoto / Shutterstock.com