"Capacitatile Europei de a gazdui noi valuri de refugiati, fara a uita de migrantii clandestini, sunt aproape de limita", a spus Tusk intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker in marja summitului G20 de la Hangzhou, in China.

"Trebuie sa fim realisti si pragmatici", a indemnat el. "Problema nu sunt doar refugiatii care provin din tari aflate in razboi ca Siria (...). Vorbim de 60 pana la 70 de milioane de persoane deplasate in lume, un fenomen care se produce si aici, in Asia", a subliniat el.

"Doar un efort la scara mondiala va fi in masura sa genereze rezultate", a adaugat Tusk, care i-a indemnat pe membrii G20 - inclusiv China, a doua economie mondiala - sa isi asume partea de responsabilitate.

Uniunea Europeana este divizata in problema primirii refugiatilor, la un an de la decizia cancelarului german Angela Merkel de a deschide frontiera migrantilor. Numeroase state europene, in special din Europa de Est, considera ca Merkel a lansat o invitatie migrantilor prin aceasta decizie.

Sursa foto: 360b / Shutterstock.com