Anul 2018 este vazut ca fiind anul deteriorarii contextului geopolitic. Experti si factori de decizie la nivel global anticipeaza o intensificare a confruntarilor politice sau economice si chiar o sporire a riscurilor asociate unui razboi intre marile puteri. Considerentele sunt cuprinse in raportul The Global Risk Report 2018, publicat de World Economic Forum.

Studiul cu privire la perceptia globala asupra riscurilor indica faptul ca expertii se pregatesc pentru inca un an cu riscuri in crestere. Dintre cei aproape 1.000 de respondenti care au raspuns cu privire la proiectia evolutiei riscurilor in anul 2018, 59% au indicat o crestere a expunerii la riscuri in timp ce doar 7% au aratat ca se asteapta la o diminuare a riscurilor pe parcursul acestui an, reiese dintr-un comunicat al Marsh Broker de Asigurare – Reasigurare.

Deteriorarea contextului geopolitic reprezinta principala cauza a evaluarilor pesimiste referitor la perspectiva anului in curs. 93% dintre respondenti afirma ca se asteapta la o intensificare a confruntarilor politice sau economice in timp ce 80% anticipeaza o sporire a riscurilor asociate unui razboi intre marile puteri.

Ca si in anul 2017, riscurile de mediu raman in topul preocuparilor specialistilor. Dintre cele 30 de tipuri de risc la nivel global, specialistii au evaluat ca ridicate, atat ca probabilitate, cat si ca impact, toate cele 5 riscuri legate de mediu: fenomene meteo extreme, pierderi ale bio-diversitatii si prabusirea ecosistemelor, dezastre naturale majore, dezastre ecologice produse de activitatea umana sau esecul masurilor de atenuare a schimbarilor climatice. Fenomenele meteo extreme sunt considerate ca fiind riscul cu cel mai mare impact si probabilitate.

“Perspectivele economice pozitive reprezinta o oportunitate pe care nu ne putem permite sa o ratam. Avem posibilitatea sa abordam cauzele care au condus la slabirea institutiilor, societatilor si mediului global. Trebuie sa evaluam cu seriozitate riscul unei caderi a sistemelor la nivel global. Impreuna, dispunem de toate resursele tehnologice si stiintifice pentru a preveni acest lucru. Mai presus de toate, adevarata provocare este de a gasi vointa si impulsul de a coopera pentru un viitor mai bun”, afirma profesorul Klaus Schwab, Founder and Executive Chairman, World Economic Forum.

Amenintarile cibernetice, in crestere

Potrivit studiului cu privire la perceptia globala asupra riscurilor, amenintarile cibernetice devin tot mai serioase iar atacurile cibernetice la scara larga se pozitioneaza pe locul 3 din perspectiva probabilitatii de a se produce. In acelasi timp cresterea dependentei de domeniul cibernetic se pozitioneaza pe a doua pozitie ca importanta, din perspectiva modificarii contextului riscurilor pentru urmatorii 10 ani.

“Contextul geo-politic contribuie la cresterea amplorii si la sofisticarea atacurilor cibernetice. In acelasi timp, expunerea la riscurile cibernetice creste pe masura ce dependenta de tehnologie a companiilor se accentueaza. In timp ce managementul riscurilor cibernetice se imbunatateste, companiile si guvernele trebuie sa investeasca mult mai mult in capacitatile de contracarare a riscurilor cibernetice daca isi propun sa diminueze decalajul de protectie dintre pierderile economice si pierderile asigurate pe care le vedem pentru catastrofe naturale”, spune John Drzik, presedinte Global Risk and Digital, Marsh.

Conform studiului, riscurile economice sunt mai putin vizibile in acest an, aspect care ii face pe unii experti la sa se teama ca imbunatatirea ratelor de crestere globala a PIB-ului ar putea conduce la toleranta fata de riscurile structurale persistente in sistemele economice si financiare globale. Chiar si in aceste conditii, inegalitatea economica se situeaza pe pozitia a treia in topul factorilor de risc iar cel mai frecvent mentionat este impactul implementarii progresului tehnologic asupra ocuparii fortei de munca si asupra ratei somajului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri