Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, in cadrul Discursului sau anual privind Starea Uniunii, ca executivul comunitar se opune tuturor atingerilor statului de drept si a afirmat ca articolul 7 din Tratatul UE trebuie sa se aplice acolo unde statul de drept este in pericol, potrivit Agerpres.

"Comisia Europeana se opune tuturor atingerilor aduse statului de drept", a declarat Juncker in cadrul discursului sustinut in plenul PE. El a adaugat ca la nivelul executivului comunitar exista o ingrijorare privind evolutiile din unele state membre.

"Articolul 7 trebuie sa se aplice acolo unde statul de drept este in pericol", a subliniat presedintele Comisiei Europene. El a spus ca Frans Timmermans a fost in ultimele luni un veritabil aparator al statului de drept si a asigurat ca politicianul olandez beneficiaza de deplina sustinere si a intregii Comisii in aceasta activitate.

Verdictele Curtii de Justitie trebuie respectate si implementate

Printre altele, Jean-Claude Juncker a mai spus ca este necesar un efort pentru a apropia estul si vestul Europei si ca "continentul nostru care a iesit din razboiul rece merita mai mult".

In context, Juncker a subliniat ca verdictele Curtii de Justitie trebuie respectate si implementate. "UE este o comunitate a legii si respectarea statului de drept si respectarea deciziilor curtii nu este o optiune ci o obligatie", a spus presedintele Comisiei.

Afirmatia privind respectarea statului de drept a presedintelui CE a fost facuta in contextul in care Parlamentul European se va pronunta miercuri asupra declansarii procedurii de sanctionare a Ungariei pentru incalcarea valorilor europene, care ar putea duce in final la lipsirea sa de dreptul la vot in Consiliu. Votul membrilor grupului Partidului Popular European este unul cheie pentru obtinerea majoritatii de doua treimi necesare pentru ca motiunea sa treaca. Grupul detine 218 voturi din cele 750 din Parlament.

Procesul prevazut in cadrul articolului 7 a fost activat pana acum doar in cazul Poloniei din cauza unor reforme controversate in justitie, dar a dus la putine concesii din partea Varsoviei.

"Europa trebuie sa fie mereu un loc in care libertatea presei este posibila si nu este pusa la indoiala. Prea multi dintre jurnalistii nostri sunt intimidati, atacati sau chiar ucisi. Nu putem avea democratie fara presa libera", a mai spus Juncker in discursul sau privind Starea Uniunii.

De asemenea, el a subliniat ca in opinia sa europenii ar trebui sa spuna "da" patriotismului luminat si "nu" nationalismului nesanatos. "Nu trebuie sa uitam ca patriotismul secolului al XXI-lea este atat european, cat si national, si cele doua nu se exclud", a spus Juncker.

Presedintele Comisiei a facut din nou un apel la unitate in cadrul UE. "Sa iubesti Europa inseamna sa iubesti natiunile. Sa-ti iubesti tara, inseamna sa iubesti Europa. Patriotismul este o virtute. Nationalismul necontrolat este plin de otrava si de amagire", a mai spus el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri