Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat sambata ca tara sa isi suspenda participarea la INF (Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare semnat in 1987 intre Washington si Moscova) in riposta la decizia SUA de a se retrage din acest tratat si care a intrat in vigoare in aceeasi zi, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

''Partenerii nostri americani au anuntat ca isi suspenda participarea la acord si noi o suspendam la randul nostru'', a spus Putin in timpul unei intalniri cu ministrii Afacerilor Externe si Apararii, Serghei Lavrov si Serghei Soigu.

Rusia nu va mai lua initiativa negocierilor privind dezarmarea cu SUA, a adaugat sefului statului rus, citat citat de agentiile de presa rusesti.

"Vom astepta ca partenerii nostri (americani) sa aiba suficienta maturitate pentru a avea un dialog de la egal la egal si semnificativ cu noi pe acest subiect important", a declarat liderul de la Kremlin.

Potrivit Reuters, Putin a mentionat ca tara sa va incepe sa lucreze pentru crearea unor noi rachete, inclusiv hipersonice, si le-a cerut ministrilor sa nu initieze negocieri de dezarmare cu Washingtonul.

Statele Unite ale Americii au anuntat ca se retrag de sambata din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare semnat in 1987 cu Rusia, pe care o acuza ca a incalcat acest acord, precizand ca vor "notifica oficial Moscova si alte parti din tratat" in ce priveste aceasta retragere, care va intra in vigoare peste sase luni, perioada in care asteapta ca Rusia sa revina "in mod complet si verificabil la respectarea tratatului, distrugand rachetele, lansatoarele si echipamentele asociate care il incalca".

"Altfel, tratatul va lua sfarsit", a explicat intr-o conferinta de presa la Departamentul de Stat seful diplomatiei SUA, Mike Pompeo, care a mentionat ca Washingtonul este "gata" sa continue discutiile cu Moscova privind controlul armamentului.

In centrul conflictului se afla noua racheta ruseasca Novator 9M729, capabila sa transporte focoase nucleare si care potrivit Washingtonului si NATO incalca prevederile tratatului, avand o raza de actiune de peste 500 de km. Luna trecuta, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerand distrugerea rachetei, avertizand ca in caz contrar la 2 februarie va declansa procedura de retragere din acord.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri