Cele mai de succes operatiuni financiare ale Venezuelei, tara ingropata in datorii si cu o inflatie estimata de FMI la 10.000.000% anul acesta, au ajuns sa aiba loc in mine primitive, construite de populatia obisnuita in jungla.

Cu o economie aflata in cadere libera, aproximativ 300.000 de locuitori din sudul Venezuelei coboara zilnic in minele improvizate din jungla bogata in minerale, scrie MSN.com, preluand Reuters. Lopetile si tarnacoapele acestora il ajuta indirect pe autoritarul presedinte Nicolas Maduro (foto 1) sa isi mentina functia. Incepand cu 2016, administratia acestuia a cumparat 17 tone de aur evaluate la aproximativ 650 mil. dolari de la minerii de ocazie, arata cele mai recente date ale bancii centrale a Venezuelei.

Platiti cu bolivari, moneda locala ce aproape ca nu are nicio valoare, “minerii” furnizeaza statului aurul care este ulterior folosit pentru plata importurilor atat de necesare de mancare si produse de igiena. Cantitatile de aur nu reprezinta practic nimic din volumul total tranzactionat pe pietele internationale, insa chiar si asa SUA se foloseste de sanctiuni si alte forme de presiune pentru a opri comertul cu aur care il ajuta pe Maduro sa isi mentina functia.

Administratia Trump preseaza Marea Britanie sa nu elibereze rezerve de aur in valoare de 1,2 mld. dolari pe care Venezuela le are depozitate in Banca Angliei. De asemenea, oficialii americani au criticat dur o firma de investitii din emiratul Abu-Dhabi care a achizitionat aur venezuelean, avertizand totodata potentialii cumparatori impotriva unor asemenea practici.

Nicolas Maduro este ajutat si de presedintele Turciei Tayyip Erdogan, un alt politician care a avut contre cu administratia Trump. Majoritatea aurului produs de Venezuela este vandut catre rafinarii din Turcia, o parte din banii rezultati fiind folositi pentru plata importurilor bunurilor de consum. Laptele praf si pastele turcesti au devenit deja emblematice pentru programul alimentar subventionat de statul venezuelean. Schimburile comerciale dintre cele doua tari au crescut de 8 ori in ultimul an.

Lupta politica se intensifica insa intre timp in Venezuela, recent, mai multe tari occidentale (printre care si Romania) recunoscandu-l pe liderul opozitiei Juan Guaido (foto 2) ca presedinte de drept al tarii.

Adversarii lui Maduro au cerut tarilor straine care cumpara aurul Venezuelei sa nu mai faca afaceri cu ceea ce ei numesc “un regim nelegitim”.

Febra aurului

Drumul aurului in Venezuela incepe in regiuni precum La Culebra, o zona izolata din sudul tarii. Aici, sute de persoane lucreaza in operatiuni miniere caracteristice mai degraba secolului 19. Infruntand tantari care raspandesc boli specifice junglei, acestia sapa cu lopeti si tarnacoape in tuneluri construite manual. De asemenea, minerii de ocazie sunt uneori santajati de soldatii care sunt postati pentru a pazi regiunea si a caror rata de omucideri este de sapte ori mai mare decat media nationala.

Jose Rondon, unul dintre venezuelenii care lucreaza in mine, povesteste ca s-a mutat in regiune, impreuna cu cei doi fii, din cauza ca salariul sau de sofer de autobuz nu mai tinea pasul cu hiperinflatia tarii. Cei trei barbati reusesc sa obtina intr-o luna aproximativ 10 grame de aur (1 gram de aur rafinat se tranzactioneaza la pretul de aproximativ 37 euro pe pietele internationale / 176 lei in Romania). Chiar si in aceste conditii, Rondon spune ca venitul lunar obtinut este de aproape 20 de ori mai mare decat salariul sau de sofer.

Cu aurul extras in mana, minerii merg in orasul El Callao pentru a-l vinde. Majoritatea cumparatorilor sunt mici traderi, neautorizati, care lucreaza in magazine inghesuite si protejate de alarme si usi metalice.

“Statul cumpara aur, toata lumea cumpara aur pentru ca asta merge”, spune Jhony Diaz un trader autorizat din Puerto Ordaz. Diaz spunea ca achizitioneaza aur de la ceilalti mici traderi si, o data la fiecare trei zile, vinde cantitatile obtinute catre banca centrala a Venezuelei.

Din cauza ca moneda Venezuelei, bolivarul, isi pierde din valoare de la o ora la alta, statul plateste un bonus peste pretul international al aurului astfel incat tranzactia sa fie viabila si pentru cei care ar putea sa il scoata ilegal din tara (pentru a-l vinde direct in schimbul dolarilor americani).

Diaz obtine astfel adevarate ‘caramizi’ de bolivari cash, folositi ulterior pentru a plati micii traderi din El Callao si ulterior minerii de ocazie, care folosesc banii pentru a cumpara alimente, bunuri si pentru a trimite familiilor banii ramasi.

Pepitele de aur cumparate astfel de guvern sunt topite in fabricile Minerven, compania miniera detinuta de stat, iar lingourile rezultate sunt transportate in capitala Caracas.

Aurul nu ramane nici aici foarte mult timp: rezervele de metal pretios ale Bancii Nationale a Venezuelei s-au prabusit recent la cel mai mic nivel din ultimii 75 de ani, deoarece tara vinde atat aurul artizanal cat si rezervele existente pentru a-si plati facturile. Cele mai mare cumparator este in prezent Turcia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri