Niciun ferry boat nu a plecat miercuri din portul Pireu, Atena, din cauza unei greve a marinarilor, impiedicand turistii sa viziteze insulele grecesti pe intreaga durata a zilei de 1 mai, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Sindicatele marinarilor s-au alaturat soferilor de autobuz si de tren care au declansat o greva nationala de 24 de ore pentru a cere conditii mai bune de munca.

"In pofida mobilizarii noastre, problemele nu ne-au fost rezolvate. Pensiile continua sa fie mici, securitatea sociala precara, iar conventiile colective de munca nu inceteaza sa fie incalcate, in special in ceea ce priveste programul de munca", afirma, intr-un comunicat, sindicatul marinarilor greci (PNO).

Autobuzele, troleibuzele si trenurile sunt si ele oprite timp de 24 de ore. Garniturile de metrou functioneaza in regim normal, dar statia de la aeroportul din Atena nu era deservita.

In aceste conditii, Tony Bouhome, care lucreaza ca si ghid in Atena pentru turistii chinezi, a fost nevoit sa isi modifice programul.

"Voiam sa imi duc clientii pe insula Egina astazi insa din cauza grevei a trebuit sa aman excursia pentru ziua de maine", a explicat ghidul in mijlocul unei manifestatii organizate in Piata Syntagma, din centrul Atenei.

Afisand pancarte in care solicita un salariu minim de 751 de euro pe luna, majorarea pensiilor si reintroducerea tuturor contractelor colective, aproximativ 6.000 de manifestanti, potrivit politiei, au defilat prin centrul Atenei la chemarea Confederatiei sindicatelor din sectorul privat (GSEE) si a celor din sectorul public (ADEDY).

"Vrem ca austeritatea sa se termine cu adevarat, prin cresteri semnificative ale salariilor si pensiilor", a declarat Vicky Lazarou, o tanara avocata care este obligata sa locuiasca cu parintii din cauza lipsei mijloacelor.

Autoritatile de la Atena au pus capat in luna august 2018 programului de asistenta convenit cu creditorii internationali, dupa o serie de reforme destinate asanarii economiei. In luna februarie a acestui an, Guvernul condus de Alexis Tsipras a majorat cu 11% salariul minim, de la 586 pana la 650 de euro pe luna, si, de asemenea, a reintrodus anumite conventii colective eliminate in timpul crizei.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Peste 40.000 de soferi au ramas fara permis in aceasta vara