Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat miercuri cea mai recenta epidemie de Ebola din Republica Democrata Congo drept ''o urgenta de sanatate publica de interes international'', dupa ce mai multe cazuri suspecte au fost identificate in orasul Goma din estul tarii, relateaza DPA.

Decizia OMS a fost luata la recomandarea unui grup de experti care s-a reunit miercuri la Geneva si ar putea debloca mai multe fonduri si resurse suplimentare pentru combaterea epidemiei. Potrivit estimarilor OMS, bugetul pentru primele sase luni ale anului este doar pe jumatate acoperit.

Robert Steffen, directorul comitetului de urgenta al OMS, a subliniat ca epidemia ramane o amenintare la nivel regional: ''In niciun caz nu este o amenintare globala. Este o urgenta regionala'', a precizat acesta, scrie Agerpres.

Tarile invecinate R.D. Congo - in special Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda si Burundi - sunt in alerta maxima. OMS a facut apel la tarile invecinate sa sporeasca procedurile privind coordonarea riscului si sa ''fie pregatite pentru detectarea si gestionarea cazurilor de peste granita''.

OMS a subliniat ca nu este necesara inchiderea granitelor, care ar agrava situatia in cazul in care oamenii ar trece nedetectati, in loc sa foloseasca rutele oficiale.

"Nicio tara nu ar trebui sa isi inchida granitele sau sa restrictioneze sub orice forma circulatia persoanelor si a marfurilor", a precizat OMS intr-un comunicat. ''Comitetul nu considera ca este necesara verificarea persoanelor pe aeroporturi sau alte puncte de intrare in regiune''.

Potrivit The New York Times, specilistii OMS au luat aceasta decizie in urma mai multor factori: boala a ajuns in Goma (un oras cu aproape doua milioane de locuitori); a izbucnit acum mai bine de un an de zile, virusul a reaparut in zone in care disparuse, iar punctul maxim al epidemiei s-a extins pana in nord-estul tarii, inspre Rwanda si Uganda.

Aceasta a fost a patra oara cand Organizatia Mondiala a Sanatatii s-a intalnit pentru a decide daca va declansa stare de urgenta sanitara mondiala din cauza epidemiei de Ebola din Congo.

Ce este Ebola si cum se manifesta?

Ebola, care se raspandeste prin contact direct cu sange, voma sau alte fluide corporale, este o boala extrem de contagioasa care se manifesta prin febra si poate duce deseori la hemoragii interne extinse si la deces.

In orasul Goma au fost depistate 22 de persoane suspecte de Ebola, a anuntat miercuri ministrul Sanatatii din Republica Democrata Congo, dupa ce primul caz intr-un centru urban important a fost detectat la granita cu Rwanda in weekend.

Incepand cu anul trecut, regiunea estica a R.D. Congo a devenit focarul celei de-a doua cea mai grava epidemie de Ebola din istorie. Pana la aceasta ora, virusul Ebola a provocat moartea a peste 1.600 de persoane in Congo, iar peste 2.500 de persoane au contractat boala.

In Uganda, au fost de asemenea detectate alte trei cazuri in luna iunie. Toti cei trei pacienti au decedat la jumatatea lunii si nu au mai fost raportate cazuri suplimentare in aceasta tara

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri