Autoritatile norvegiene de securitate nucleara au anuntat joi ca au detectat cantitati infime de iod radioactiv in regiunea de la frontiera cu Rusia in zilele care au urmat unei explozii la o baza militara ruseasca, informeaza France Presse.

Esantioanele respective au fost colectate intr-o statie de filtrare a aerului la Svanhovd, in nordul tarii, in apropierea imediata a frontierei cu Rusia, intre 9 si 12 august, conform Agerpres.ro.

La 10 august, Agentia nucleara rusa Rosatom comunicase despre o explozie soldata cu cinci morti cu doua zile mai devreme la o baza de lansare a rachetelor in regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei).

"La ora actuala, nu este posibil sa se stabileasca daca ultima detectare de iod (radioactiv) este legata de accidentul din Arhanghelsk", a subliniat Autoritatea norvegiana de radioprotectie si de securitate nucleara intr-un comunicat.

Potrivit acesteia, statiile de masurare norvegiene detecteaza cam de sase si opt ori pe an iod radioactiv "a carui sursa este in general necunoscuta".

Citeste si:
Valoarea pietei europene de publicitate online a depasit 24,3...
Valoarea pietei europene de...

Imediat dupa accident, Ministerul rus al Apararii exclusese o contaminare radioactiva, evocand probleme survenite in cursul testarii unui "motor de racheta cu combustibil lichid". Dar primaria unui oras situat in apropiere de baza declarase ca a "inregistrat o scurta crestere a radioactivitatii", retragandu-si ulterior comunicatul.

Autoritatile ruse au recunoscut de atunci ca accidentul a fost legat de testarea unor "noi tipuri de armament".

Nivelul de radioactivitate dupa explozie a depasit de 16 ori nivelul obisnuit, potrivit Agentiei ruse de meteorologie (Rosghidromet), sustinand insa ca acest nivel nu prezinta un pericol pentru sanatate. Potrivit Rosghidromet, nivelurile detectate dupa accident au scazut rapid pentru a reveni la cele normale in aceeasi dupa-amiaza.

Citeste si:
Rusia: Explozie la un laborator care detine mostre de Ebola si variola
Explozie la un laborator din...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
7 dezastre economice globale in 2019 care afecteaza si Romania