Regina Marii Britanii suspenda Parlamentul, chiar inainte de Brexit, la cererea lui Boris Johnson

Regina Elisabeta a II-a a aprobat miercuri planul premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul, releva o declaratie a organismului oficial de consilieri ai Reginei, cunoscut drept Privy Council, potrivit Reuters.

Declaratia confirma ca parlamentul Regatului Unit va fi suspendat incepand cu o zi din intervalul 9-12 septembrie pana la 14 octombrie.

''In aceasta zi Majestatea Sa a ordonat in Consiliu ca parlamentul sa fie suspendat incepand cu o zi care sa nu fie mai devreme de luni 9 septembrie 2019 si nu mai tarziu de joi 12 septembrie 2019, pana in ziua de luni 14 octombrie 2019'', se arata in declaratia citata de Reuters.

Ce urmareste Boris Johnson

Boris Johnson a precizat, intr-o scrisoare transmisa parlamentarilor, ca i-a cerut Reginei Elizabeth a II-a sa suspende Parlamentul, incepand cu jumatatea lunii septembrie, pana la jumatatea lunii octombrie.

„In aceasta dimineata am vorbit cu Majestatea Sa Regina pentru a-i cere sa opreasca sesiunea parlamentara curenta in a doua saptamana a lunii septembrie, inaintea inceperii celei de-a doua sesiuni parlamentare in data de 14 octombrie”, a scris Boris Johnson, potrivit Digi24.

Citeste si:
Marea Britanie cere un interval mai scurt pentru administrarea...
Marea Britanie cere un...

Acest lucru inseamna ca parlamentarii nu vor avea timp sa voteze legi care sa-l impiedice pe premier sa scoata Marea Britanie din Uniunea Europeana in 31 octombrie, chiar si fara un acord.

„E timpul ca un nou guvern si un nou premier sa faca un plan pentru tara, dupa ce iesim din Uniunea Europeana”, a spus o sursa guvernamentala citata de BBC.

Boris Johnson spune ca vrea ca Marea Britanie sa paraseasca UE la 31 octombrie cu un acord, dar ca, in lipsa acestuia, prefera sa scoata tara din blocul comunitar fara acord decat sa amane termenul.

In urma acestei declaratii, mai multi parlamentari din opozitie au spus ca vor sa blocheze o iesire fara acord si ca vor face acest lucru prin intermediul legislativului.

Citeste si:
ANUL BREXIT: Românii sunt a doua cea mai mare minoritate din Marea...
ANUL BREXIT: Românii sunt a...

Prorogarea parlamentului este o practica consitutionala, dar ea nu a mai fost folosita din 1948, si nu intr-o criza atat de grava ca Brexit. Decizia suveranei depinde de votul din Consiliul Privat, convocat la castelul Balmoral din Scotia, unde regina Elisabeta isi petrece in mod traditional vacanta de vara. Deocamdata nu a fost comunicata data intrunirii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri