Regina Elisabeta a II-a a aprobat miercuri planul premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul, releva o declaratie a organismului oficial de consilieri ai Reginei, cunoscut drept Privy Council, potrivit Reuters.

Declaratia confirma ca parlamentul Regatului Unit va fi suspendat incepand cu o zi din intervalul 9-12 septembrie pana la 14 octombrie.

''In aceasta zi Majestatea Sa a ordonat in Consiliu ca parlamentul sa fie suspendat incepand cu o zi care sa nu fie mai devreme de luni 9 septembrie 2019 si nu mai tarziu de joi 12 septembrie 2019, pana in ziua de luni 14 octombrie 2019'', se arata in declaratia citata de Reuters.

Ce urmareste Boris Johnson

Boris Johnson a precizat, intr-o scrisoare transmisa parlamentarilor, ca i-a cerut Reginei Elizabeth a II-a sa suspende Parlamentul, incepand cu jumatatea lunii septembrie, pana la jumatatea lunii octombrie.

„In aceasta dimineata am vorbit cu Majestatea Sa Regina pentru a-i cere sa opreasca sesiunea parlamentara curenta in a doua saptamana a lunii septembrie, inaintea inceperii celei de-a doua sesiuni parlamentare in data de 14 octombrie”, a scris Boris Johnson, potrivit Digi24.

Acest lucru inseamna ca parlamentarii nu vor avea timp sa voteze legi care sa-l impiedice pe premier sa scoata Marea Britanie din Uniunea Europeana in 31 octombrie, chiar si fara un acord.

„E timpul ca un nou guvern si un nou premier sa faca un plan pentru tara, dupa ce iesim din Uniunea Europeana”, a spus o sursa guvernamentala citata de BBC.

Boris Johnson spune ca vrea ca Marea Britanie sa paraseasca UE la 31 octombrie cu un acord, dar ca, in lipsa acestuia, prefera sa scoata tara din blocul comunitar fara acord decat sa amane termenul.

In urma acestei declaratii, mai multi parlamentari din opozitie au spus ca vor sa blocheze o iesire fara acord si ca vor face acest lucru prin intermediul legislativului.

Prorogarea parlamentului este o practica consitutionala, dar ea nu a mai fost folosita din 1948, si nu intr-o criza atat de grava ca Brexit. Decizia suveranei depinde de votul din Consiliul Privat, convocat la castelul Balmoral din Scotia, unde regina Elisabeta isi petrece in mod traditional vacanta de vara. Deocamdata nu a fost comunicata data intrunirii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri