Rușii continuă să-și intensifice prezența și activitatea în baza lor militară care se află la nici o mie de kilometri de Polul Nord, atrăgând criticile americanilor, care-i acuză că militarizează o zonă care ar trebui să fie liberă, alimentând tensiunile internaționale.

De cealaltă parte, rușii spun că de vină sunt americanii și activitățile NATO din această zonă, denunțând o activitatea militară intensă, așa cum nu s-a mai văzut din vremea celui de al Doilea Război Mondial.

Rușii chiar au dus acolo mai mulți jurnaliști pentru a le prezenta baza militară de pe Insula Alexandra, aflată la două ore de zbor de Murmansk.

Baza aeriană a fost extinsă și îmbunătățită, permițând aterizarea unei game tot mai diverse de aeronave pe toată perioada anului, indiferent de condițiile meteorologice.

În această regiune, pe timpul iernii, temperaturile scad adesea sunt pragul de 50 de grade Celsius, iar soldații trebuie să iasă destul de des cu vehiculele lor pentru a alunga urșii polari care populează acest areal.

Deși condițiile meteorologice sunt dificile în marea parte a anului, dezvoltarea bazei militare de lângă Polul Nord este o prioritate pentru Rusia. Iar eforturile acestora se văd. Imaginile aduse de acolo de cei de la BBC arată că rușii acordă o atenție sporită nordului extrem al Terrei.

Rușii au construit în această bază militară unități de acomodare a soldaților care par scoase din filmele SF, au adus și lansatoare de rachete, gata să intercepteze navele militare care navighează în apele înghețate ale Oceanului Arctic.

(Sursa foto: BBC)

Totodată, aici desfășoară exerciții militare intense, atât în aer cât și pe mare, în zonă fiind aduse inclusiv 3 submarine nucleare, care, la începutul acestui an, au efectuat manevre simultane de spargere a gheții.

Jurnaliștilor duși de ruși la Polul Nord le-a fost prezentat și o navă de luptă, Petru cel Mare, un vas militar de 252 de metri, propulsat de un reactor nuclear.

(Sursa foto: BBC)

Amiral rus: Acțiunile NATO și SUA sunt provocatoare

Întrebat ce părere are în legătură cu acuzațiile venite din partea rivalilor occidentali, care spun că activitățile ruse creează tensiune în această regiune, amiralul Alexander Moiseyev, gazda jurnaliștilor, a spus că americanii și NATO și-au crescut prezența în această zonă a planetei în ultimii ani, prezența forțelor americane fiind mai intensă ca oricând de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial.

Forțele lor nu au mai fost atât de numeroase în această regiune de foarte mulți ani. De decenii chiar. Noi vedem activitatea lor ca fiind provocatoare, ținând cont că acțiunile lor se petrec atât de aproape de teritoriul Rusiei, atât de aproape de bazele noastre. Noi nu facem altceva decât să ne refacem efectivele din această zonă pentru a proteja granițele noastre, nu suntem aici să amenințăm pe nimeni”, a declarat Moiseyev.

Nici rușii nu au mai fost atât de activi în această zonă. Regiunea fusese abandonată de ruși în anii ‘90, la scurt timp după destrămarea Uniunii Sovietice.

Sursa foto: BBC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri