Era cunoscut faptul că bogații planetei plătesc, ca procent din veniturile obținute, mai puțini bani când vine vorba de taxele percepute de stat, decât un cetățean obișnuit. Totuși, o investigație a organizației ProPublica scoate la iveală faptul că diferența dintre cele două categorii este mai mare decât ne-am fi imaginat, scrie cnet.com.

Miliardari precum Mark Zuckerberg, Jeff Bezos sau Elon Musk au înregistrat venituri colosale de-a lungul timpului, pentru care de multe ori au reușit performanța de a plăti taxe infime sau de a evita plata lor, datorită unor strategii de evitare a taxării care nu sunt disponibile oamenilor obișnuiți, precizează sursa citată.

Aceste strategii puse în practică de miliardari nu încalcă legea, notează organizația ProPublica care a studiat mai multe rapoarte fiscale ce țin de activitatea miliardarilor menționați anterior, conform cnet.com.

Acestea scot la iveală modul prin care cei mai bogați reușesc prin diferite metode, legale, să se încadreze la un prag minim de impozitare, în timp ce angajații obișnuiți, care trăiesc din salariul lunar pe care îl încasează, nu pot pune în practică astfel de metode.

Cum au reușit Jeff Bezos sau Elon Musk să nu plătească taxe pe venit

Cei mai bogați 25 de oameni din Statele Unite ale Americii acumulaseră la nivelul anului 2018 o avere de 1,1 trilioane de dolari, conform documentelor consultate de ProPublica, suma care reprezintă averea totală a 14,3 milioane de americani cu venituri medii. Diferența este dată de faptul că cei 14,3 milioane de americani ar fi plătit în total 143 de miliarde de dolari taxe pentru veniturile respective, de 75 de ori mai mult decât suma de 1,9 miliarde de dolari pe care au fost nevoiți să o plătească cei mai bogați 25 de americani, precizează ProPublica, citată de cnet.com.

Jeff Bezos, de exemplu, conform ProPublica, a reușit performanța de a nu plăti taxe federale pe venit în 2007 și 2011. În 2007, averea lui Bezos a crescut cu 3,8 miliarde de dolari conform datelor Forbes, însă el a raportat, în mod legal, 46 de milioane de dolari ca venituri. El a reușit că compenseze veniturile respective raportând pierderi cauzate de investiții și deduceri fiscale, ajungând astfel să aibă venituri impozabile de zero dolari.

Nici Elon Musk nu a plătit taxe federale pe venit în 2018, iar în 2015 și 2017 a plătit 68.000 de dolari, respectiv 65.000 de dolari, în timp ce averea sa a crescut cu 13,9 miliarde de dolari între 2014 și 2018. Miliardarul s-a folosit de acțiunile deținute la Tesla drept garanții pentru împrumuturi personale, o strategie folosită adesea de bogații planetei, conform datelor publicate de ProPublica.

Fiscul american taxează doar veniturile, care includ salarii, dividende sau dobânzi obținute din bonduri. Astfel, în momentul în care un miliardar deține acțiuni ce cresc puternic, valoarea acea nu va fi impozitată.

Așa cum a făcut și Elon Musk, bogații pot genera valoare din acțiunile companiilor fără a le vinde, folosindu-le drept garanții pentru diverse împrumuturi. Fondurile obținute din credite nu sunt taxate.

Agenţia de administrare fiscală investighează modul în care au ajuns în presă informaţii privind impozitele miliardarilor

Agenţia de administrare fiscală a SUA (IRS) a indicat că investighează modul în care au ajuns în presă informaţii privind impozitele unora dintre cei mai bogaţi americani, precum Jeff Bezos (Amazon) sau Elon Musk (Tesla), relatează dpa, preluat de Agerpres.ro.

"Nu pot spune nimic cu privire la un contribuabil anume", a declarat directorul IRS, Charles Rettig, într-o audiere în comisia pentru finanţe a Senatului.

"Pot să confirm că are loc o anchetă referitor la alegaţiile că sursa informaţiilor din articolul respectiv a provenit din IRS", a adăugat el.

Dezvăluirea neautorizată de informaţii guvernamentale confidenţiale este ilegală, a menţionat un purtător de cuvânt al Departamentului trezoreriei (Ministerul de Finanţe).

Controversa vine după ce organizaţia de presă americană ProPublica, specializată în investigaţii, a publicat un raport despre care susţine că are la bază "o vastă colecţie de informaţii ale IRS ce arată cum miliardari ca Jeff Bezos, Elon Musk şi Warren Buffett (Berkshire Hathaway) plătesc impozite foarte mici în comparaţie cu averea colosală de care dispun, sau uneori deloc".

ProPublica a utilizat "documente fiscale confidenţiale" pentru a compara impozitele federale pe venit ale celor 25 cei mai bogaţi americani din 2014 până în 2018 cu creşterea înregistrată de averile lor, consemnată în clasamentul Forbes. Autorii raportului au ajuns la concluzia că în medie "cota reală de impozitare" a fost de numai 3,4%.

"Orice dezvăluire neautorizată de informaţii guvernamentale confidenţiale de către o persoană cu acces la aceste informaţii este ilegală şi tratăm acest lucru cu cea mai mare seriozitate", a insistat secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki.

Ea a adăugat că nu doreşte să comenteze despre cazuri specifice, dar că "mai sunt multe de făcut pentru a asigura că marile corporaţii, persoanele cu cele mai mari venituri plătesc o contribuţie mai corectă".

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri