Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Europa este responsabilă de criza gazului, pentru că ea nu a încheiat suficiente contracte de livrare pe termen lung cu Moscova, favorizând astfel creşterea record a preţurilor.

"Toată politica lor a fost de a ieşi din contracte pe termen lung şi această politică s-a dovedit a fi eronată (...) au comis erori", a declarat el în cadrul unei reuniuni cu responsabili din sectorul energetic rus.

"În consecinţă, preţul gazului a bătut acum toate recordurile istorice: astăzi, el se apropie de 2.000 de dolari la mia de metri cubi, respectiv de circa zece ori mai mult decât preţul mediu al anului trecut", a adăugat preşedintele rus.

Europa, din ale cărei nevoi de gaze o treime sunt acoperite de Moscova, afirmă de ani de zile că are intenţia de a-şi diversifica sursele de aprovizionare, fără prea mare efect, relatează Agerpres.

Potrivit lui Vladimir Putin, europenii ar fi început să se bazeze mai mult pe achiziţiile de gaz pe termen scurt decât pe cele pe termen lung, care i-ar fi legat de Moscova pe mai mulţi ani.

Referindu-se la aceste vânzări complementare utilizate pentru a completa contracte pe termen lung, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme că acestea "nu au putut umple deficitul existent", adăugând că Rusia "este gata să vorbească din nou despre contracte pe termen lung".

Preţul gazului a depăşit noi recorduri miercuri, crescând cu 25% pe pieţele europene, în contextul unei cereri care continuă să crească înainte de venirea iernii, coroborată cu o ofertă limitată şi stocuri reduse.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri