Liderii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova au făcut lobby, în cadrul summitului Parteneriatului Estic, pentru începerea negocierilor de aderare a ţărilor lor la Uniunea Europeană, transmite Agerpres.

Cel de-al şaselea Summit al Parteneriatului Estic este prezidat de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel. La reuniune participă şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, inclusiv președintele României, Klaus Iohannis, liderii celor cinci state partenere - Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, respectiv preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell.

Preşedintele Iohannis a mai afirmat că această regiune necesită un angajament mai puternic al UE prin sprijin politic, asistenţă tehnică direcţionată pentru reforme şi finanţare adecvată.

„În alocuțiunea mea, eu voi solicita două lucruri. Uniunea Europeană să se implice mai mult, mai intens și mai des în rezolvarea conflictelor care afectează pe partenerii noștri. Iar al doilea lucru se referă la viteza diferită cu care se mișcă partenerii noștri. Este clar că unii se mișcă mai repede, sunt dispuși să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova, unde avem o administrație acum care este dispusă să facă reformele necesare și să se miște mai repede în direcția Uniunii Europene, și solicitarea mea este în sensul să dăm șansa celor care vor mai mult să facă mai mult”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful Statului a mai spus că UE ar trebui să fie mai implicată în contribuţia la soluţii pentru conflictele prelungite, aşa cum a susţinut în mod constant România.

„Trebuie să ne concentrăm pe consolidarea rezilienţei partenerilor noştri, inclusiv prin intensificarea cooperării şi sprijinului în domeniul securităţii şi pentru contracararea încercărilor de subminare a valorilor noastre democratice. Investiţia UE în aceste obiective ar trebui văzută ca o investiţie în propria rezistenţă a UE", a mai spus Iohannis.

El a subliniat că Republica Moldova este "un exemplu puternic de ceea ce putem realiza dacă lucrăm împreună".

"Avem acum la Chişinău o administraţie reformatoare, cu un angajament european puternic. Pot depune mărturie personal, după ce m-am întâlnit cu preşedintele Maia Sandu de două ori în mai puţin de patru luni. Au nevoie de ajutorul nostru pentru a reuşi. Este o şansă pe care nu o putem rata - în interesul Republicii Moldova, dar şi al Parteneriatului nostru Estic", a precizat şeful statului.

Sursa foto: Captura video

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri