Schimbările climatice fac ca cel mai înalt ghețar de pe Muntele Everest să se topească, potrivit celui mai recent studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Maine au descoperit că ghețarul South Col a pierdut aproape 54 de metri din grosime în ultimii 25 de ani.

Ghețarul, care se află la aproximativ 7.906 metri deasupra nivelului mării, se subțiază de 80 de ori mai repede decât a fost nevoie inițial pentru formarea gheții la suprafață. Topirea accelerată a fost pusă pe seama creșterii temperaturilor și a încălzirii globale.

Oamenii de știință care au condus studiul au descoperit că gheața care a durat aproximativ 2.000 de ani pentru a se forma, din anii 1990, s-a topit, scrie BBC.

De asemenea, ei au remarcat că stratul gros de zăpadă al ghețarului a fost erodat, expunând gheața din interior, accelerând procesul de topire.

Vezi și: Cel mai întins ghețar din Antarctica s-ar putea topi în trei ani (wall-street.ro)

Studii asupra ghețarilor la înălțime

În timp ce topirea ghețarilor a fost studiată pe scară largă, impactul schimbărilor climatice asupra ghețarilor de la această înălțime nu a fost analizat anterior.

O echipă de zece oameni de știință au vizitat ghețarul și au instalat două stații de monitorizare a vremii. În plus, au extras și mostre de la zece metri din grosimea gheții.

Liderul expediției, dr. Paul Mayewski, a declarat că studiul relevă rezultate pentru un segment ”care nu a fost disponibil anterior și care conduce către sensibilitatea remarcabilă pe care o au sistemele Pământului la schimbări, chiar și relativ mici”.

Citește și: A plouat pentru prima dată în cel înalt punct din Groenlanda (wall-street.ro)

Dr. Mayewski a observat, de asemenea, că topirea rapidă ar putea avea o mare varietate de „implicații semnificative la nivel regional până la global”.

Milioane de oameni depind de lanțul muntos Himalaya pentru apă potabilă, iar dacă alți ghețari din regiune - și din întreaga lume - urmează exemplul Everestului, capacitatea lor de a furniza apă pentru băut și irigare ar putea scădea semnificativ.

Declinul ar putea reprezenta, de asemenea, o provocare pentru alpiniști, deoarece viitoarele expediții pe munte s-ar putea confrunta cu roci expuse și strat de gheață, ceea ce face mai dificilă escaladarea.

Dr. Matthews a remarcat că ghețarul South Col „este foarte mic în marea schemă a lucrurilor”.

Vezi și: Caniculă și în Groenlanda: circa 8 miliarde de tone de gheață se topesc pe zi (wall-street.ro)

El a declarat că cercetătorii trebuie să examineze acum „în ce măsură sensibilitatea descoperită aici se aplică mai larg depozitelor de gheață de pe acoperișul lumii”.

Anul trecut, o echipă de cercetători francezi a concluzionat că ghețarii lumii se topesc într-un ritm accelerat.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri