Belgienii vor avea dreptul de a lucra o săptămână de patru zile fără pierderi de salariu în urma unei revizuiri guvernamentale a legislației muncii din țară, determinată de pandemia de COVID. Belgienii vor putea alege să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8.

Măsura care presupune înființarea unui weekend de trei zile a fost adoptată în ședința coaliției de guvernare din 15 februarie.

Companiile pot respinge o cerere a unui angajat pentru o săptămână de lucru redusă, în care va lucra același număr de ore, dar angajatorii vor trebui să își justifice răspunsul în scris, potrivit The Guardian.

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că noile măsuri din legislația muncii au scopul de a crea o economie mult mai dinamică și mai productivă.

Săptămânile de lucru de patru zile au fost testate în Islanda între 2015 și 2019 și de atunci au devenit alegerea a 85% din populația activă a țării. O astfel de încercare, timp de șase luni, urmează să înceapă în 2023 în Scoția, cu un fond de 10 milioane de lire sterline pus la dispoziția companiilor participante de către guvern.

De Croo a spus că administrația sa trebuie să încurajeze mai mulți oameni să lucreze. În prezent, doar 71,4% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani au un loc de muncă, cu 10% mai puțin decât Olanda și Germania.

Coaliția federală din Belgia are obiectivul de a crește proporția de muncă la 80% până în 2030.

Companiile cu 20 de angajați sau mai mulți vor trebui să ofere personalului lor opțiunea de a se „deconecta” după programul de lucru, ceea ce înseamnă că nu trebuie să răspundă la apeluri sau să răspundă la e-mailuri între orele 23:00 și 5:00.

Angajații vor trebui informați despre orice schimbare apărută în programul lor de lucru de la o săptămână la alta și cei care au program variabil trebuie să își cunoască orele de lucru cu o săptămână înainte.

De asemenea, șoferii Uber și curieri ca cei de la Deliveroo vor putea beneficia de drepturile de angajați mult mai repede decât până acum.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri