Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este cea mai mare alianță politico-militară a lumii, în care sunt implicate unele dintre cele mai importante state din Europa și continentul nord-american.

Organizația a luat naștere în 1949, în urma celui de-al Doilea Război Mondial, fiind fondată de SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Norvegia, Belgia, Țările de Jos (Olanda), Luxemburg, Portugalia, Canada, Danemarca și Islanda.

NATO a început apoi să se extindă și mai mult în Europa, prin valuri succesive de expansiune, începând cu Turcia și Grecia în 1952 sau Germania (de Vest) în 1955. România a aderat și ea la Alianță în 2004, iar ultimele state membre care au intrat în rândurile sale a fost Muntenegru, în 2017, și Macedonia de Nord, în martie 2020. În total, în prezent, NATO numără un total de 30 de state membre.

Liderii NATO

(Liderii statelor membre NATO, iunie 2021 - Sursa: NATO)

În ciuda faptului că Rusia spune că nu vrea să-și apropie și mai mult granițele cu NATO, Estonia, Letonia și Lituania, țări vecine Federației Ruse, au devenit membre în anul 2004.

SUA este cel mai important reprezentant al Organizației, fiind cel mai important jucător militar. Surprinzător sau nu, Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO.

(Harta NATO - Sursa: NATO.int)

Potrivit datelor statista.com, la nivelul anului 2021, topul celor mai importanți jucători ai NATO erau SUA, Turcia și Franța, în ceea ce privește personalul militar. Datele publice indică prezența în rândul personalului militar a circa:

  • 1,53 milioane de americani
  • 445.000 de turci
  • 208.000 de francezi
  • 189.000 de nemți
  • 174.200 de italieni
  • 165.200 de britanici

România era, la nivelul anului 2021, al zecelea cel mai important membru al NATO în ceea ce personalul militar, cu circa 76.300 de persoane.

Trebuie menționat, însă, că NATO nu dispune de întregul aparat militar al statelor membre, dar are un dispozitiv de răspuns imediat, format dintr-un total de 40.000 soldați.

Operațiuni și obiective NATO

Până în prezent, NATO a intervenit în mai multe evenimente militare semnificative, printre cele mai notabile fiind intervențiile din Bosnia și Herțegovina (1992), Kosovo (1999), Afganistan (2003), Irak (2004) sau Libia în 2011.

Din punct de vedere politic, NATO promovează valorile democratice și permite membrilor să se consulte și să coopereze în probleme legate de apărare și securitate pentru a rezolva probleme, a construi încredere și, pe termen lung, a preveni conflictele.

În ceea ce privește obiectivul militar, NATO este angajată în soluționarea pașnică a disputelor. Dacă eforturile diplomatice eșuează, are puterea militară de a întreprinde operațiuni de gestionare a crizelor. Acestea sunt realizate în temeiul clauzei de apărare colectivă a tratatului fondator al NATO - Articolul 5 din Tratatul de la Washington sau în cadrul unui mandat al Națiunilor Unite, singur sau în cooperare cu alte țări și organizații internaționale.

În Europa, NATO a numeroase baze militare, centre operaționale și alte structuri care întrunesc mai multe roluri de coordonare și organizare.

(Bazele și centrele NATO - Sursa: NATO.int)

NATO are baze militare inclusiv în România, iar secretarul general adjunct al Alianței este nimeni altul decât Mircea Geoană.

În prezent, liderul organizației este Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, care avea în plan retragerea din funcție de la 1 octombrie, pentru a prelua poziția de guvernator al Băncii Naționale a Danemarcei.

Urmăriți live desfășurarea evenimentelor din Ucraina, AICI.

Sursa foto: NATO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri