Pe fondul întețirii discursului și al sancțiunilor venite din partea țărilor care dezaprobă ofensiva rusă asupra Ucrainei, Vladimir Putin acuză că Occidentul este tot mai agresiv în declarații, prin urmare a ordonat armatei ruse să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare nucleară.

Nu l-a amenințat nimeni pe Putin sau Rusia cu atac nuclear, dar președintele rus vrea să joace tare, așa că declarațiile lui creează și mai multă agitație într-o perioadă extrem de tensionată.

Mai ales când o lume întreagă știe că Rusia deține un arsenal nuclear înfricoșător.

Potrivit The Bulletin, care citează „The Nuclear Notebook” un studiu documentat și scris de Hans M. Kristensen, directorul Proiectului de Informare Nucleară, în colaborare cu Federația Americană a Oamenilor de Știință și Matt Korda, un cercetător cu experiență asociat, Rusia ar deține circa 4.477 de focoase nucleare, instalate pe diverse tipuri de rachete, ce pot fi lansate de pe o serie întreagă de puncte fixe și mobile, terestre, aeriene și marine.

Raportul arată că Rusia ar deține un total de 1.185 de rachete balistice intercontinental, purtătoare de focoase nucleare. Vorbim despre rachete capabile să lovească ținte la distanțe de mii de kilometri depărtare.

Circa 400 dintre focoasele nucleare ale rușilor sunt instalate pe rachete R-36M ( o singură rachetă poate purta până la 10 focoase nucleare) denumite „SS-18 M6 Satan”, pregătite în 40 de lansatoare, disponibile încă din anul 1988. Sunt printre cele mai puternice focoase nucleare ale Rusiei.

Cercetarea indică și un arsenal de circa 800 de focoase nucleare ce pot fi lansate de pe submarine și nu mai puțin de 2.565 de bombe care pot fi lansate din bombardiere.

Din totalul de focoase care se află în arsenalul Rusiei, în prezent, circa 1.588 ar fi deja desfășurate, iar 2.889 ar fi armament trecut în rezervă.

Raportul menționează și circa 1.500 de bombe retrase, care ar fi fost planificate pentru dezmembrare.

Puteți consulta lista întreagă a arsenalului nuclear rus, conform cercetării The Nuclear Notebook, aici.

Prin urmare, luând în calcul cifrele acestui studiu, este ușor de înțeles de ce lumea se teme de Putin când folosește cuvinte precum „forțe nucleare”, indiferent dacă sunt catalogate drept „forțe de descurajare”.

Puteți urmări desfășurarea LIVE a celor mai importante evenimente din războiul care are loc în Ucraina AICI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri