Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a calificat drept "crimă de război odioasă" bombardarea de către armata rusă a unei clădiri în care se aflau o maternitate şi un spital pediatric la Mariupol, în Ucraina, care s-a soldat cu trei morţi, între care o fetiţă

"Mariupol este sub asediu. Bombardarea de către Rusia a unui spital care includea o maternitate este o crimă odioasă", a postat el pe Twitter, potrivit Agerpres.

"Atacurile aeriene asupra cartierelor rezidenţiale şi blocarea convoaielor de ajutor (spre oraş) de către forţele ruse trebuie să înceteze imediat", a adăugat Borrell, reamintind "necesitatea" de a organiza "imediat" coridoare umanitare.

Bombardamentul de miercuri asupra clădirii în care se aflau un spital pediatric şi o maternitate la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-a soldat de asemenea cu 17 răniţi, potrivit primăriei acestui oraş portuar prins în laţ între armata rusă şi forţele separatiste proruse din regiunea Donbas.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a justificat acest bombardament afirmând că clădirea servea drept bază de operaţiuni pentru un batalion naţionalist ucrainean.

"Această maternitate a fost cucerită de multă vreme de batalionul Azov şi de alţi radicali şi toate femeile însărcinate, infirmierele şi alte persoane din staff au fost alungate", a declarat Lavrov la finalul convorbirilor cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba din Turcia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat miercuri bombardarea acestui spital drept o "crimă de război", văzând în ea "dovada că un genocid al ucrainenilor este pe cale să se producă".

Premierul spaniol Pedro Sanchez a calificat şi el drept "crime de război" bombardarea de spitale de către forţele ruse în Ucraina, dând asigurări că Madridul, la unison cu ţările UE, susţine ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) "pentru ca aceste acte criminale să nu rămână nepedepsite".

Procurorul CPI a anunţat pe 2 martie "deschiderea imediată" a unei anchete privind situaţia din Ucraina şi asupra unor posibile crime de război, după ce a primit undă verde din partea celor 39 de state-părţi ale CPI.

Washingtonul a denunţat o utilizare "barbară" a forţei împotriva civililor la Mariupol. Purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal a denunţat lovituri "inumane şi laşe" şi o acţiune "incalificabilă".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri