Occidentul reacționează după ce Volodimir Zelenski a anunțat că a început ofensiva armatei ruse în Donabs, un proces care era pregătit deja de mai multă vreme. SUA și Marea Britanie au anunțat că vor trimite noi echipamente militare către Ucraina, pentru a lupta cu Rusia.

Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a indicat luni Pentagonul, notează Agerpres.

La sfârşitul săptămânii trecute, "patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune, cu diverse echipamente", a declarat un înalt responsabil din Departamentul american al Apărării, sub protecţia anonimatului.

Un al cincilea zbor este aşteptat să sosească în următoarele 24 de ore, "adică cinci zboruri în tot atâtea zile" de când noua tranşă de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţată miercuri de preşedintele Joe Biden, a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că primul transport a sosit la 48 de ore după semnarea ordinului executiv de autorizare a transportului de arme, o rapiditate "fără precedent".

Purtătorul de cuvânt a spus că soldaţii desfăşuraţi pe flancul estic al NATO de la începutul invaziei ruse vor începe "în zilele următoare" să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene.

Aceste antrenamente "vor avea loc în afara Ucrainei", a subliniat el. "Un număr mic de ucraineni vor fi instruiţi în folosirea tunurilor Howitzer şi după aceea vor fi trimişi înapoi în ţara lor pentru a-şi pregăti colegii", a explicat purtătorul de cuvânt.

Chiar dacă manevrarea lor nu este fundamental diferită de a celor din artileria cu care armata ucraineană este familiarizată, aceste tunuri utilizează obuze de 155 mm, folosite de ţările din NATO, în timp ce Ucraina are în continuare numai obuze de 152 mm de fabricaţie rusă.

La rândul lor, forţele ruse încep să simtă efectul sancţiunilor asupra aprovizionării lor cu armament, în special cu rachete ghidate, a indicat înaltul responsabil al Pentagonului.

Sancţiunile "au avut un efect asupra capacităţii lui Putin de a se reaproviziona şi reechipa, în special în zona componentelor pentru unele dintre aceste sisteme şi a rachetelor sale ghidate de precizie", a spus el. "Asta are deja un efect concret asupra lui Putin", a ţinut el să adauge.

"Pe de altă parte, ştim că depun eforturi să se aprovizioneze din propria lor industrie de apărare şi se întreabă cât de repede şi în ce măsură îşi pot creşte producţia de armament", a adăugat el. "Sancţiunile au un efect asupra capacităţii lor de a face asta", a mai spus înaltul responsabil din Departamentul american al Apărării.

Cele mai moderne armamente folosesc cipuri electronice, ai căror principali producători sunt Taiwanul şi Coreea de Sud, două ţări aliate ale Statelor Unite care au încetat să exporte aceste produse în Rusia, în conformitate cu sancţiunile americane decretate după invadarea Ucrainei.

Marea Britanie trimite lansatoare de rachete de ultimă generație

Marea Britanie va trimite în curând lansatoare blindate de rachete în Ucraina după ce Rusia a lansat ofensiva totală asupra regiunii Donbas, mai anunță Agerpres.

Conform publicaţiei, Ministerul Apărării a desfăşurat o demonstraţie pentru ucraineni cu lansatorul Stormer de rachete de mare viteză în urmă cu două săptămâni pe câmpia Salisbury, iar vehiculele de 13 tone ar putea fi transportate cu avioane C-17 în Ucraina în câteva zile.

Lansatorul Stormer este fabricat de BAE Systems, are nevoie de doar trei oameni pentru a fi manevrat şi foloseşte rachete Starstreak, cu care pot fi doborâte aparate ce zboară la altitudine joasă.

Preşedintele Volodimir Zelenski le cere puterilor occidentale să trimită mai multe arme Ucrainei pentru a riposta forţelor ruse. La 7 aprilie, premierul britanic Boris Johnson a declarat că 'se uită, cu siguranţă, la ce asistenţă militară suplimentară putem oferi', în contextul informaţiilor că Marea Britanie ar putea trimite vehicule blindate.

Între timp, cifrele guvernului britanic arată că, până luni, în jur de 16.400 de persoane au sosit în Regatul Unit în baza schemei de vize pentru Ucraina.

Conform cifrelor provizorii, 13.200 de persoane au intrat pe baza programului de reîntregire familială, iar 3.200 pe baza schemei de sponsorizare 'Case pentru Ucraina'.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri