Pe măsură ce invazia din Ucraina se transformă într-un război de uzură, Statele Unite și aliații acestora - inclusiv România - au un nou obiectiv în acest conflict: acela ca Rusia să iasă atât de slăbită încât să nu mai poată repeta o astfel de agresiune, scrie CNN.

Mesajul a fost transmis foarte clar de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care a declarat, în timpul vizitei la Kiev, că ”vrem să vedem Rusia slăbită atât de mult încât să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut când a invadat Ucraina”.

Ulterior, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională a spus că afirmațiile lui Austin sunt în aceeași linie cu scopul urmărit de Statele Unite, acela de a face ca invazia să se transforme într-un ”eșec strategic pentru Rusia”.

FOTO: www.president.gov.ua

De ce este important pentru NATO ca Ucraina să câștige războiul

”Vrem ca Ucraina să câștige. Unul dintre scopurile noastre este acela de a limita capacitatea Rusiei de a mai face vreodată așa ceva. De aceea îi înarmăm pe ucraineni și folosim sancțiuni și restricții de export vizând direct industria de apărare a Rusiei, astfel încât să subminăm forța economică și militară a Rusiei, forță care îi permite să își amenințe și să își atace vecinii”, a spus oficialul american.

Schimbarea de abordare a avut loc în ultimele săptămâni, reflectând convingerea că Putin nu se va limita să anexeze doar o parte din Ucraina. Ca urmare, atât SUA cât și aliații săi speră ca Rusia să iasă foarte slăbită din acest conflict - motiv pentru care trimit armament din ce în ce mai puternic și mai performant Kievului.

”Viziunea noastră este că facem practic o investiție în neutralizarea armatei și flotei Rusiei pentru următorul deceniu”, a declarat o sursă din Congresul american.

Care sunt limitările noii strategii americane

Potrivit CNN, nu toată administrația Biden împărtășește această viziune; există încă și optimiști care cred în varianta unei rezolvări pașnice a conflictului, în urma negocierilor. Această abordare nu este privită cu ochi buni de aliații europeni - și mai ales est-europeni - pentru care singura soluție e o victorie ucraineană.

În același timp, scrie CNN, oficialii americani iau în considerare și faptul că există un punct de la care Putin ar putea folosi armele atomice pentru a rezolva conflictul. Dacă regimul său ar fi în pericol, de pildă, liderul de la Kremlin ar putea apela la o soluție nucleară. Ca urmare, strategia americană încearcă să mențină un echilibru, atât în sfera snacțiunilor cât și în cea militară, pentru a nu-l împinge pe Putin dincolo de acel punct.

Citește și: Care este riscul ca Putin să folosească arme nucleare? Cosmin Popa, specialist în spațiul rusesc: ”Perfect posibil pentru a-și crea o poziție de negociere”

De asemenea, nu este clar ce se va întâmpla cu sancțiunile occidentale dacă Rusia încheie o pace cu Ucraina. Mai multe surse de la Washington au declarat, pentru CNN, că o parte a sancțiunilor ar putea fi ridicate, însă nu toate. Pe de altă parte, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că Rusia trebuie să își schimbe ”ireversibil” comportamentul înainte ca Statele Unite să ia în considerare ridicarea sancțiunilor.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri