Prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a convocat o reuniune de urgenţă a guvernului pentru a discuta o "rezolvare rapidă" a crizei politice în curs, după ce preşedintele Gotabaya Rajapaksa a părăsit reşedinţa sa oficială luată cu asalt de manifestanţi.

Ranil Wickremesinghe, care este următorul în linia de succesiune dacă Rajapaksa demisionează, i-a invitat pe liderii partidelor politice să participe la reuniune şi a cerut, de asemenea, ca Parlamentul să fie convocat de urgenţă pentru a discuta criza, a anunţat biroul său într-un comunicat, scrie Agerpres.ro.

Canalele de televiziune locale au difuzat imagini cu sute de persoane escaladând gardul palatului prezidenţial, o clădire datând din epoca colonială, situat la malul mării şi un simbol al puterii în Sri Lanka.

Sursa Video: Youtube

Unii manifestanţi au difuzat în direct pe reţelele sociale imagini cu mulţimea năvălind în interiorul palatului.

Responsabili guvernamentali au declarat că nu ştiu care sunt intenţiile lui Rajapaksa după fuga din palatul prezidenţiale. "Aşteptăm instrucţiuni. Nu ştim încă unde se află, dar ştim că este cu Forţele navale din Sri Lanka şi că este în siguranţă", a declarat, pentru France Presse, un înalt funcţionar.

Pericol de foamete în Sri Lanka

Zeci de mii de persoane au participat anterior la Colombo la o manifestaţie în cadrul căreia au cerut demisia lui Rajapaksa, considerat responsabil de criza fără precedent care loveşte Sri Lanka şi provoacă o inflaţie galopantă şi grave penurii de carburant, electricitate şi alimente.

ONU estimează că circa 80% din populaţie sare peste unele mese pentru a face faţă penuriilor şi creşterii preţurilor.

Principalul spital din Colombo a anunţat că 14 persoane beneficiază de îngrijiri după ce au fost afectate de grenade lacrimogene în timpul manifestaţiei.

Sri Lanka a suspendat, temporar, în aprilie, plata datoriei sale externe de 51 de miliarde de dolari şi a început negocieri de salvare cu Fondul Monetar Internaţional.

Această criză, de o amploare fără precedent de la obţinerea independenţei ţării în 1948, este pusă pe seama pandemiei de COVID-19 care a privat statul din Asia de Sud de veniturile din turism, dar a fost agravată de o serie de decizii politice proaste, potrivit economiştilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri