Regină a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth, Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a venit la conducere în anul 1952, când a împlinit 25 de ani. Fiica Prințului Albert și a Ducesei De York domnește de mai bine de jumătate de secol. Regina Elisabeta a II-a este unul din cei mai vizbili și influenți monarhi din lume. Suverana a reușit să doboare recordul pentru cea mai mare domnie din lume, aflându-se pe tronul Marii Britanii deja de 70 de ani.

Dat fiind faptul că suverana a împlinit anul acesta venerabila vârstă de 96 de ani, zvonurile false privind moarte ei au fost vizibile de mai multe ori în mediul online. Însă, în momentul în care acest lucru s-ar întâmpla cu adevărat, lucrurile sunt mai complicate decât par. Pe lângă procedurile ce țin de funeraliile propriu-zise, există aspecte mai puțin cunoscute, care vor impact major nu doar locuitorii regatului, ci și restul lumii.

Dar ce se va întâmpla concret după moartea Reginei?

Starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a s-a degradat pe 8 septembrie, fiind sub supravegherea atentă a medicilor, la Castelul Balmoral. Cu o zi înainte, ea a fost fotografiată în timp ce o numea pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru al ţării, la Castelul Balmoral.

Oricât de ciudat ar părea la prima vedere, Regina Elisabeta s-a implicat activ pe durata vieții sale în organizare propriei sale înmormântări, fiind cea care a aprobat fiecare aspect al evenimentelor care se vor desfășura după moartea sa. Trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii Suveranei va fi, cu certitudine, unul din evenimentele majore care vor determina anumite schimbări, generate de un protocol strict. Totodată, fiecare aspect al organizării înmormântării va conta și va trebui gestionat corespunzător.

Secretarul privat al Reginei, va fi primul oficial care se va ocupa să transmită vestea morții monarhului. Va fi de datoria sa să-l contacteze pe cel care este primul ministru la momentul respectiv, relatează The Independent.

Operațiunea „London Bridge”

Vestea decesului Reginei va trebui să circule în liniște, prin folosirea unui cod special utilizat pentru anunțarea acestui eveniment. „London Bridge is down” (n.red: „A căzut podul Londrei”) este fraza care se va transmite prin telefon. Deși inițial acest cod trebuia menținut secret, un raport al publicației The Guardian a făcut cunoscută această sintagmă în 2017, potrivit Insider.

Numele anterioare de cod pentru alte decese regale au fost „Hyde Park Corner” pentru George al VI-lea și „Tay Bridge”, sintagmă utilizată atât pentru planurile funerare ale reginei mamă, cât și ale Prințesei Diana. Prințul Charles (foto) va fi cel care va deveni noul monarh, iar Camilla, actuala Ducesă de Cornwall va fi încoronată drept regină.

Citeste si:
Activiștii de mediu împânzesc Europa cu reclame parodice criticând...
Activiștii de mediu împânzesc...

Sursa foto: Shutterstock

Decesul Suveranei va atrage cu sine repercusiuni economice care vor impacta nu doar statul britanic, ci și celelalte țări. În ziua morții sale, protocolul spune că atât Bursa de Valori din Londra, cât și băncile vor fi închise cel puțin o zi după acest eveniment, în semn de respect. Orice tranzacționare din ziua respectivă va fi oprită.

Totodată, întregul stat britanic va „îngheța” și asta pentru că business-urile, magazinele, hypermarket-urile și multe alte instituții se vor închide în ziua respectivă. Pe lângă asta, multe alte activități din câmpul muncii se vor opri, iar oamenii vor putea să plece acasă mai devreme de la lucru. Bineînțeles, vor urma zile de doliu național.

Impactul real al pierderilor de natură financiară este dificil de estimat, iar haosul creat va face ca Marea Britanie să piardă miliarde de lire sterline, notează Business Insider.

Citeste si:
Ucrainenii supărați că Orban le-a comparat țara cu Afghanistanul
Ucrainenii supărați că Orban...

Însă există și aspecte care au fost deja anticipiate. Mass-media britanică s-a pregătit deja cu mult înainte. Toate televiziunile din Regat vor opri difuzarea materialelor din acel moment și vor difuza știri și imagini despre tragicul eveniment. Principalele televiziuni și publicații, în frunte cu BBC au deja zile întregi de emisie gata pregătite.

Deși Regina Elisabeta a uimit o lume-ntreagă cu longevitatea sa, moartea sa se va dovedi a fi cel mai perturbator eveniment din toate câte au existat în ultimii 70 de ani, în istoria Marii Britanii, mai notează Business Insider.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri