O intervenție a diplomaților români pe teme umanitare legate de Ucraina a fost blocată în Consiliul de Securitate al ONU de Gabon, țară controlată de decenii bune de dinastia autoritaristă Bongo. Kremlinul a recunoscut prin agenția sa oficială că a stat în spatele deciziei țării africane.

Potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe, acesta ”regretă decizia Președinției gaboneze a Consiliului de Securitate al ONU de a nu permite României și Lituaniei să ia cuvântul în cadrul reuniunii organismului ONU din 21 octombrie a.c. pe tema aspectelor umanitare din Ucraina. Decizia este cu atât mai regretabilă cu cât Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite fusese informată anterior că este înscrisă pe lista de vorbitori.

Intervenția României în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situației celor peste 2,6 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului și privind sprijinul acordat exportului de cereale din Ucraina prin care se ameliorează accesul la alimente și se atenuează criza alimentară provocată de Rusia la nivel global.”

Citește și: Romanii care repara trenurile din Gabon si vand tramvaie in Timisoara: Electroputere VFU Pascani

Intervenția României a fost transmisă ulterior în scris, ca document oficial al sesiunii, conform MAE. Și Lituania a protestat, spunând că Gabonul a luat decizia cu jumătate de oră înaintea începerii reuniunii.

Fostul ministru de externe lituanian Linas Antanas Linkevičius a scris, pe Twitter, că Rusia a stat în spatele deciziei Gabonului, citând presa de la Moscova. În opinia sa, Kremlinul ”face tot posibilul pentru ca ONU să devină o bătaie de joc”.

Diplomatul lituanian face aluzie la o știre prezentată de agenția oficială a regimului Putin, Ria Novosti, potrivit căreia președinția gaboneză a consiliului de securitate nu a permis intervenția reprezentanților celor două țări. Motivul: la reuniune ar fi fost prea mulți diplomați din state ale Uniunii Europene.

Anterior, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU și-a exprimat nemulțumirea privind ”numărul prea mare de diplomați UE” implicați în astfel de discuții, susținând că opinia lor e oricum cunoscută și nu aduce nimic în plus.

Recent, Gabonul s-a abținut să voteze o rezoluție a Consiliului de Securitate prin ar fi fost condamnată anexarea de către ruși a regiunilor din estul Ucrainei.

Sursa foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri