Opoziția puternică a Austriei cu privire la o eventuală intrare a României în spațiul Schengen a pus pe jar nu doar societatea țării candidate, ci și comunitatea de antreprenori austrieci din România. Astfel, conform unui om de afaceri care activează de mulți ani în țara noastră, comunitatea în cauză a fost neplăcut surprinsă la aflarea veștii că ÖVP, un partid care a obținut peste 37% din voturi la alegerile parlamentare din 2019 din Austria, se opune extinderii spațiului Schengen în ce privește România și Bulgaria.

"Comunitatea austriecilor din România a fost surprinsă în mod negativ de opoziția țării de origine cu privire la aderarea României la Schengen, pentru că noi trăim aici, noi știm care este situația reală din România și nu vedem sute de mii de refugiați care trec prin această țară ca să ajungă în Europa de vest", a declarat Johannes Becker, care a fondat în 2007 firma de consultanță cu sediul în București Becker Consult, ce a devenit în 2016 parte din grupul TPA România, o companie de consultanță fiscală, contabilitate, audit și consultanță juridică ce activează în România. În prezent, acesta ocupă poziția de partener în cadrul companiei TPA România.

Tematica xenofobă are priză în Austria

Anterior, acesta a lucrat aproape un deceniu în Ministerul Agriculturii din Austria, apoi ca atașat comercial al Ambasadei Austriei la București. În calitate de consultant, a lucrat cu Banca Mondială și mai târziu s-a specializat în proiecte UE și fonduri naționale din România.

Acesta a adăugat că vestea a fost "un șoc" pentru comunitatea oamenilor de afaceri austrieci din România, pentru că aceștia se așteaptă să existe unele situații mai neplăcute pentru firmele lor, cum ar fi mai multe controale de la ANAF, dar și o dificultate mai mare în a câștiga licitații, contracte de construcții publice etc.

Consultantul fiscal arată de asemenea că în momentul acesta sunt aproximativ 3000 de firme austriece sau cu acționariat austriac care sunt active în România, mici și mari, dând în acest sens exemplul multor fermieri care au terenuri în țara noastră, dar și firme mari cum ar fi Petrom și BCR.

Johannes Becker a mai specificat că problema principală este partidul ÖVP din Austria (Österreichische Volkspartei - Partidul Popular Asutriac, n.r.), care acum face parte din guvern, dar care de mult timp își pierde relevanța și de aproape 30 de ani încearcă să deschidă ușa către oameni care votează formațiuni de dreapta cu teme precum imigrația ilegală.

Partea ciudată însă, mai crede omul de afaceri, este că până acum strategia aceasta nu a avut niciun succes și totuși, iar și iar, revin aceste încercări de a redeschide teme precum xenofobia și pericolul din afară, care de fapt nu sunt reale.

De ce fac acest lucru? Pentru că acest partid vrea să câștige alegerile de la începutul anului viitor din cel mai mare land din Austria și, în lipsa altor teme care sunt atractive pentru oamenii care vor vota, ministrul de Interne a hotărât că aceasta este o temă care ar atrage.

Johannes Becker, TPA

Consultantul fiscal crede însă că această strategie nu va funcționa, ba chiar mai mult, costurile pentru Austria vor fi foarte mari, din moment ce comerțul bilateral dintre cele două țări este în creștere.

Comerțul româno-austriac, în creștere

Conform Ambasadei Austriei la București, de altfel, economia austriacă se remarcă de mulţi ani ca investitor de top în România și, potrivit Băncii Naționale a României (BNR), se află pe locul al doilea după Germania, în ceea ce privește investițiile străine directe, cu puțin sub 10,2 miliarde EURO şi o cotă de 11,2%.

Concret, explică Johannes Becker, comerțul reciproc se traduce în foarte multe camioane, existând chiar o estimare conform căreia fiecare camion care trece prin graniță și așteaptă acolo mai multe ore costă 200 de euro în plus, per trecere, ceea ce înseamnă 400 de euro dus-întors.

Evident, spune el, această situație înseamnă timp pierdut, bani pierduți pentru toate firmele care fac comerț între Austria și România, și nu doar pentru ele, ci pentru toate firmele.

Eu, spre exemplu, când merg cu mașina la Viena, văd coloane în ambele direcții, într-o zi bună de un kilometru, dar sunt și zile în care sunt trei, cinci, sau șapte kilometri.

Johannes Becker, TPA

Acesta a mai remarcat de asemenea un alt tip de a se specula acest subiect intern, în Austria, arătând că dacă, de exemplu, Austria ar fi acceptat intrarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen, știrea s-ar fi transformat într-un articol de zece rânduri în ziare pe pagina 8 și nu ar fi interesat pe nimeni, pe când, în cazul refuzului aderării României, subiectul va fi disecat mult mai mult.

Sursa foto: TPA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri